пʼятниця, 15 січня 2021 21:10

Розповіли про наслідки державного регулювання цін на газ

Розповіли про наслідки державного регулювання цін на газ
Ситуація з регулюванням тарифів стане критичною, якщо триватиме довше 2 місяців. Фото: Pexels

Негативно оцінюю рішення про повернення регульованої ціни на газ для населення. Ми ще чекаємо остаточного документа, щоб оперувати точними даними. Але саме введення регульованої ціни погане з двох причин - ризик припинення співпраці з Міжнародним валютним фондом і суттєве зменшення конкуренції на ринку, розповідала Gazeta.ua координаторка енергопрограм громадянської мережі "Опора" Тетяна Бойко.

"Україні дуже потрібен транш МВФ. У підписаному з Фондом меморандумі чітко зазначено, що держава не буде вводити державне регулювання, граничну ціну чи покладати якісь спеціальні обов'язки. Зміна цих правил гри Україною може призвести до того, що МВФ надовго відкладе надання допомоги або взагалі припинить співпрацю. А для нашої держави відсутність траншу є критичною", - каже експертка.

З її слів, якщо ціну на газ для населення обмежити до 6,99 грн лише на лютий-березень, то це не буде сильним ударом по ринку.

"Поки є прогноз, що очікувані лютневі ціни мали бути трохи вищими, ніж 6,99 грн. Споживачі, яких постачальники не зможуть забезпечити газом за такою ціною, потраплять до постачальника останньої надії - Нафтогазу", - зазначила Тетяна Бойко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд хоче зафіксувати річний тариф на газ

Вона переконана, що ситуація з регулюванням тарифів стане критичною, якщо триватиме довше 2 місяців.

"Компанії не будуть знати як планувати свою діяльність. Їм потрібно закупити дешевий ресурс в оптових постачальників. Купувати його потрібно тоді, коли він дешевий. Але для цього треба мати гарантію, що ти його продаси. Якщо немає розуміння, що буде відбуватися, ніхто не буде закуповувати газ. Люди далі будуть прив'язані до своїх газзбутів. Це буде вбивство конкуренції і початків ринку", - пояснює координаторка енергопрограм.

На її думку, основною проблемою ринку є протидія облгазів і газзбутів переходу людей до нових постачальників.

"Трапляються випадки, коли облгаз видає споживачу кілька ЕІС-кодів - ідентифікаційних газових кодів. Люди переходять до різних постачальників з різними кодами і тоді отримують кілька платіжок. Є випадки, коли людей просто шантажують - відключають від газу за начебто технічними проблемами: витік чи невідповідність технічній документації. Є випадки, коли люди перейшли до нового постачальника, але автоматично повертаються до попереднього з невідомих причин. Але на ці проблеми повинен реагувати регулятор та Антимонопольний комітет. Я не бачу тут ролі уряду", - говорить Тетяна Бойко.

Експертка вважає ринковий механізм найбільш досконалим. Але погоджується, що в Україні він не працює ідеально.

"Ми не побачили ринку, який міг би бути, тому що до кінця постачальники не знали, чи буде він відкриватися, чи буде уряд змінювати умови. Наприклад, зараз виявилось, що він хоче ввести регулювання. Не всі, хто хотів, прийшли на цей ринок. Не всі могли запропонувати свої послуги", - резюмувала Бойко.

Кабмін запровадить державне регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень або до кінця опалювального сезону. Пропонована ціна - на рівні 6,99 грн за куб. м.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли про наслідки державного регулювання цін на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі