вівторок, 24 липня 2012 09:35

Росспоживнагляд не дозволив українському заводу поставляти сир в Росію

Росспоживнагляд не дозволив українському заводу поставляти сир в Росію
"Лозовському молочному заводу" відмовили в поставках сиру до Росії. Фото: ukranews.com

Санітарна служба російської Федерації відмовила українському "Лозовському молочному заводу" в можливості постачати сир на ринок РФ і заявила, що Україна зриває домовленості по "сирної проблеми".

У повідомленні Росспоживнагляду сказано, що відомством розглянуті матеріали ТОВ "Лозовський молочний завод" по усуненню недоліків, виявлених під час інспектування цього підприємства на відповідність випущеної продукції вимогам російського техрегламенту на молоко і молочну продукцію.

"Під час розгляду зазначених матеріалів зауважено формальний підхід до їх підготовки, у тому числі щодо здійснення на підприємстві виробничого контролю та ідентифікації вироблених сирів та сирних продуктів, що не дозволяє прийняти рішення про допуск продукції даного підприємства на російський ринок", - заявили в Росспоживнагляді.

"До теперішнього часу в Росспоживнагляд не надійшла від Міністерства економічного розвитку і торгівлі України повна інформація про діяльність українських лабораторій з проведення досліджень сирів, з метою їх поставок на російський ринок", - повідомили в службі.

"Крім того, українською стороною в особі державної інспекції України з питань захисту прав споживачів не виконується домовленість про підготовку та підписання меморандуму про співпрацю з федеральною службою з нагляду в сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини", - сказали в Росспоживнагляді.

У відомстві заявили, що в лабораторію Росспоживнагляду надійшло 236 зразків сиру виробництва ПП КФ "Прометей" філія "Менський сир", ТОВ "Гадячсир", ЗАТ "Пирятинський сирзавод", ПАТ "Дубномолоко". Досліджено 217 зразків продукції, на 214 видані висновки про відповідність санітарно-епідеміологічним нормативам.

З 7 лютого російська сторона ввела заборону на ввезення в країну сирів деяких українських виробників через те, що продукція не відповідає техрегламенту РФ на молоко і молочну продукцію.

"Всього на території Росії припинена реалізація 32 тонн сиру", - повідомив глава Росспоживнагляду в березні. За його словами, ще понад 120 тонн українського сиру затримано на кордоні і не допущено в РФ.

27 лютого Онищенко сказав, що Україна більш ніж наполовину скоротила поставки сиру в Росію через претензії до якості продукції з боку санітарної служби РФ.

17 квітня в Москві Онищенко провів переговори з міністром економічного розвитку і торгівлі України Петром Порошенком. Було вирішено зняти ембарго на поставки сиру з трьох українських підприємств. Після зустрічі з Порошенком Онищенко сказав журналістам, що український сир повернеться на ринок РФ, якщо у російської сторони не буде претензій.

Росспоживнагляд 25 червня дозволив відновити поставки українського сиру на російський ринок п'ятого заводу ПП "Рось" (філія "Охтирський сирокомбінат"). Перед цим Росспоживнагляд зняв ембарго на поставки сиру з чотирьох українських заводів. У їх числі ТОВ "Гадячсир", АТ "Пирятинський сирзавод" , ПП КФ "Прометей" (філія "Менський") і "Дубномолоко". Зразки партій сиру з цих заводів пройшли в Росспоживнагляді лабораторний контроль.

28 червня на запитання про нинішній обсязі поставок українського сиру в РФ глава Росспоживнагляду Геннадій Онищенко відповів: "Він явно не докризовий. Можливо, що вже 25% від того, що поставляли раніше. Дозволено поставки п'яти заводам, але реально поставляють чотири".

Зараз ви читаєте новину «Росспоживнагляд не дозволив українському заводу поставляти сир в Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі