четвер, 21 травня 2015 11:57

Росіян накрило "похмілля" після кримського синдрому

Росіян накрило "похмілля" після кримського синдрому
Фото: gordonua.com

Росіяни почали відчувати на собі наслідки економічної кризи.

Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на дослідження Інституту соціології РАН "Російська повсякденність в умовах кризи", проведений в кінці березня – початку квітня 2015 року.

За півроку зросло число тих, хто вважає ситуацію в країні напруженою та кризовою. Близько чверті росіян (24%) вважають, що зміни в країні призвели до позитивних зрушень, а 69% – до негативних. Півроку тому їх було порівну, відзначає видання.

При цьому росіяни досі вважають, що джерело проблем лежить за межами Росії.

У проблемах росіяни звинувачують не стільки владу, скільки "світові сили зла". В умовах "патріотичної мобілізації" суспільство готове миритися з труднощами, правда, поки неясно, як довго.

Як зазначається, за роки стабільності у громадян накопичився "запас міцності", однак якщо восени 2014 року про погіршення матеріального стану говорили лише 22%, то зараз - 46%.

При цьому 45% вважають, що санкції мають серйозний вплив, але Росія зможе витерпіти. 14% говорять про те, що необхідні заходи для їх зняття.

Погіршення настроїв пов'язано з невизначеністю майбутнього, зазначає керівник Центру комплексних соціальних досліджень Інституту соціології РАН Володимир Пєтухов. За рік населення відчуло включеність Росії у світові процеси.

"Виявилося, що будь-які, навіть успішні акції, мають високу ціну, а значить, у них є щось погане", - каже соціолог.

Змінилося ставлення до санкцій. Люди вважають, що їх переживуть, однак на місце позитивної мобілізації приходять раціональні оцінки, відзначає Пєтухов. Виросло покоління, для якого суспільство споживання – буденність, вони налаштовані раціональніше і не готові жертвувати особистим благополуччям.

"Кримський синдром" спадає, хоча це, скоріше, пов'язано зі спадом загальної напруженості в Україні. Мобілізація в протистояння з зовнішнім світом... знижується, люди повертаються до повсякденних проблем та їх значущість стає все чіткіше", – говорить заступник директора "Левада-центру" Олексій Гражданкін.

Зараз ви читаєте новину «Росіян накрило "похмілля" після кримського синдрому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі