середа, 16 грудня 2015 09:34

Росія відправила корабель ФСБ захищати "вишки Бойка"

Росія відправила корабель ФСБ захищати "вишки Бойка"
Фото: zn.ua

Прикордонна служба Федеральної служби безпеки Росії відправила "на захист" бурових установок "Чорноморнафтогазу" на шельфі Чорного моря сторожовий корабель "Аметист".

До такого заходу в ФСБ вдалися, оскільки в роботу бурових "втрутилися кораблі прикордонної служби та Військово-морського флоту України", повідомляє РИА Новости з посиланням на прикордонне управління ФСБ в аннексованому Криму.

"Для забезпечення безпеки судокоманди бурової установки "Таврида", а також захисту та охорони економічних інтересів Російської Федерації, в цей район був спрямований прикордонний сторожовий корабель 2 рангу "Аметист" прикордонного управління ФСБ Росії по республіці Крим", — цитує агентство повідомлення відомства.

Як зазначається, вчора корабель прикордонної служби України підійшов до бурової платформи "Таврида" і вимагав повідомити інформацію про екіпаж і мету знаходження установки в цьому районі Чорного моря.

За інформацією Державної прикордонної служби України, на початку тижня дві бурові установки "Чорноморнафтогазу", незаконно захоплені Російською Федерацією в 2014 році під час анексії Криму, були переміщені з зони Одеського газового родовища ближче до Криму.

Як повідомляли ЗМІ, причиною цього міг послужити ризик загрози арешту установок за позовом "Нафтогазу України".

Нагадаємо, що бурові платформи, закуплені "Чорноморнафтогазом" у 2011 році, також називають "вишками Бойка" на честь екс-міністра енергетики України Юрія Бойка.

Як відомо, за кожну платформу заплатили по 400 млн дол. У першому тендері взяли участь тільки дві, пов'язані між собою фірми.

Ціна платформи виявилася на 150 млн дол. вищою, ніж у виробника. У другому тендері взяли участь три посередники. ЗМІ стверджували, що ринкова ціна другої платформи також становила близько 200 млн дол.

Зазначимо, що "Чорноморнафтогагаз" є найбільшою українською компанією з розвідки і видобутку нафти та газу на українському шельфі Чорного і Азовського морів. 100% акцій належить державній компанії НАК "Нафтогаз України".

На початку грудня торік стало відомо, що "Чорноморнафтогаз" перереєструвався в податковій службі за російськими законами "з метою приведення діяльності підприємства у відповідність до законодавства Російської Федерації".

Зараз ви читаєте новину «Росія відправила корабель ФСБ захищати "вишки Бойка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі