неділя, 03 квітня 2022 17:22

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія підриває економіку України: експорт упав удвічі

Росія підриває економіку України: експорт упав удвічі
Скоротився експорт металу.

У березні експорт українських товарів скоротився вдвічі, імпорт - більш ніж утричі. Про це повідомило Міністерство економіки.

Особливо постраждало вивезення металів і сільськогосподарської продукції.

Обсяг експорту становить 5,97 млн т на $2,7 млрд. Тоді як у лютому держава експортувала 13,1 млн т товарів вартістю $5,3 млрд.

Зараз головними статтями експорту є руди, кукурудза, феросплави та олія.

Істотно скоротився експорт металу. Плаский прокату знизився майже в 10 разів.

Певні позиції металургії не експортували взагалі. Це пов'язано насамперед із фізичним руйнуванням металургійних об'єктів і зупиненням виробництва.

У березні Україна експортувала 1,1 млн т кукурудзи, 309 тис. т пшениці, 118 тис. т соняшникової олії, 40 тис. т соєвих бобів. Це вчетверо менше, ніж у лютому.

"Ворог цілеспрямовано підриває економіку нашої держав, блокуючи вітчизняний експорт.

Традиційним шляхом вивозу експортних товарів були порти Чорного моря, які сьогодні заблоковані Росією.

До того ж окупанти атакують металургійні підприємства й сільськогосподарську інфраструктуру, щоб завадити відновленню наших можливостей у майбутньому", - сказала міністерка економіки Юлія Свириденко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Були російські й білоруські - стануть українськими: ще 1400 вагонів ворога націоналізують

Усе це загрожує не лише Україні, а й усьому світові. Адже наша держава була гарантом продовольчої безпеки в низці країн Африки й Близького Сходу.

Уряд оперативно реагує на ці виклики.

"Збільшуємо пропускну здатність залізничного, автомобільного й річкового транспорту на західному кордоні України, залучаючи виробників, трейдерів, транспортні компанії.

Залишків базових сільськогосподарських культур в Україні достатньо, щоб забезпечувати експорт. Також початок посівної кампанії додає стриманого оптимізму на майбутній врожай", - заявила Свириденко.

На місяць воєнних дій Україна витрачає $10 млрд.

Українська економіка за місяць скоротилася на понад 35%. Загальні збитки з урахуванням майбутніх періодів сягають $1 трлн. 85% українського бізнесу постраждали від агресії Росії.

Україна й МВФ обговорюють нову програму допомоги. Розвинені країни виділять Україні $650 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Росія підриває економіку України: експорт упав удвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі