вівторок, 17 січня 2012 18:35

Росія отримає контроль над газовими сховищами України?

Росія отримає контроль над газовими сховищами України?

За знижку на блакитне паливо Росія у газових переговорах із Україною хоче отримати контроль над облгазами та підземними сховищами.

Ці дві складові дозволять "Газпрому" окупувати газовий ринок України, та отримувати максимальні прибутки від продажу газу населенню, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ із посиланням на джерела, близькі до ходу переговорів.

За словами співрозмовника, прямий доступ до покупців може гарантувати "Газпрому" постійний потік коштів від українських споживачів.

Саме на грі з балансами газу в ПСГ і у внутрішніх українських розподільних мережах, на думку експертів, побудована система тіньового бізнесу у "Нафтогазі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Газпром": Україна купуватиме газ за домовленістю Януковича та Медведєва

Оперуючи балансами, штучно сформовані надлишки газу, призначеного для населення, можна продавати підприємствам за комерційною ціною.

Підземні сховища - це ще й великий легальний бізнес. Зацікавленість у зберіганні газу в українських ПСГ регулярно висловлює низка іноземних компаній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комуніст підозрює, що газ для населення чимось розбавляють

Експерти переконані, що українська ГТС і український ринок газу були б давно здані Кремлю, якби не бізнес-інтереси українських провладних угруповань.

Вирішити поточні проблеми України можна тільки стратегічно - скоротивши споживання газу, відзначають фахівці з Центру Разумкова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна втричі скоротила імпорт газу

Однак надії на такий поворот подій мало саме через тіньового характеру україно-російського газового бізнесу.

Відкати, сумнівний реекспорт газу і можливості маніпуляції з газовими балансами зберігаються тільки при постійному і дуже великому обсязі імпорту російського палива.

Зараз ви читаєте новину «Росія отримає контроль над газовими сховищами України?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі