вівторок, 09 квітня 2013 09:10

Російський газ півночі Європи обходиться дешевше, ніж півдню

Російський газ півночі Європи обходиться дешевше, ніж півдню
Швейцарія, Нідерланди, Німеччина, Данія, Австрія, Франція і Фінляндія платили за російський газ менше $400 за тис. куб. м. Фото: rian.com.ua

Країни Північної та Західної Європи, багато з яких також підключені до газопроводу "Північний потік", 2012 року платили за російський газ менше, ніж клієнти "Газпрому" з Центральної та Південної Європи.

Як свідчать розрахунки Агентства газової інформації (АГІ) на основі інформації "Газпрому", Швейцарія, Нідерланди, Німеччина, Данія, Австрія, Франція і Фінляндія платили за газ менше $400 за тис. куб. м, тоді як для їх південних сусідів паливо обходилося дорожче за $400, а для деяких дрібних споживачів - за $500.

Середня ціна поставок російського газу в Україну 2012 року становила $424,5 за 1 тис. куб. м з урахуванням знижки $100 за розміщення в Криму бази ВМФ Росії.

Перший повноцінний рік роботи "Північного потоку" приніс країнам-клієнтам магістралі (Німеччина, Нідерланди, Данія) зниження цін на газ з Росії всупереч загальній тенденції зростання. Знижку отримав і стратегічний плацдарм "Газпрому" - Сербія, яка є партнером "Газпрому" по "Південному потоку" і єдиною з країн регіону, що не підпадає під дію Третього енергопакету ЄС, який так заважає російському інвестору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці почали отримувати квитанції для сплати податку на нерухомість

Ціна газу для Німеччини минулого року становила приблизно на рівні $353, що зовсім небагато чим вище від середньорічної спотової ціни газу на найближчому ліквідному торговому хабі - голландській TTF - $340.

З великих споживачів найвищу ціну (близько $500) платила Чехія, хоч ця країна і підключена до "Північному потоку". Причина в тому, що національний газовий монополіст RWE Transgas відмовився від запропонованої російською стороною моделі адаптації контракту і вирішив добиватися перегляду контракту в суді. А реверсні поставки газу з Європи в Україну, які організувала RWE, навряд чи поліпшують відносини партнерів.

У 2012 році "Газпром" еспортував в далеке зарубіжжя 138,8 млрд куб. м газу. Недобір мінімальних річних контрактних кількостей за умовою "бери або плати" становив 5,3 млрд куб. м. Найбільший недобір припав на італійську Eni - 3,6 млрд куб. м газу. Також не вибрали мінімальні річні контрактні кількості німецькі Wingas, WIEH, E.ON Ruhrgas, угорська Panrusgaz, словенська Geoplin, австрійський Econgas і словацька SPP.

Дані про ціну поставок російського газу по окремим країнам в доларах США за тис. куб. м.

Зараз ви читаєте новину «Російський газ півночі Європи обходиться дешевше, ніж півдню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі