вівторок, 27 листопада 2012 15:06

Робити курс плаваючим треба було ще 3 роки тому - економіст

Робити курс плаваючим треба було ще 3 роки тому - економіст
Дмитро Боярчук: НБУ через утримування курсу гривні не може виконувати інші свої функції. Фото: radiosvoboda.org

Україна могла перейти до плаваючого курсу гривні в 2009 році.

Про це розповів виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень "Case-Україна" Дмитро Боярчук у ефірі Першого ділового каналу.

"До плаваючого курсу можна було переходити десь у 2009 році. Тоді був валютний шок, вартість долара до гривні підстрибнула вище від реальної. Саме тоді, коли був реалізований девальваційний потенціал, можна було переходити до плаваючого курсу. Держава мала задекларувати, що гра з курсом - ваша відповідальність", - сказав він.

За його словами, Національний банк України (НБУ) через утримування курсу гривні не може виконувати інші свої функції.

"В інших країнах Національні банки займаються питаннями інфляції та стимулювання економіки монетарними методами. Коли ж наш Нацбанк зациклився на обмінному курсі, то він більше нічого іншого не може робити - зараз всіма силами намагається стримати девальваційні шоки", - зазначив Боярчук.

Нагадаємо, раніше голова НБУ Сергій Арбузов заявив, що зниження курсу гривні в середині листопада було тимчасовим і сталося через необгрунтовані панічні настрої населення.

Зараз ви читаєте новину «Робити курс плаваючим треба було ще 3 роки тому - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі