понеділок, 12 грудня 2011 14:13

Розвинені країни позичили $ 10,4 трильйона за рік

Розвинені країни позичили $ 10,4 трильйона за рік

За 2011 рік розвинені країни позичили $ 10,4 трлн.

Про це пише Financial Times з посиланням на дослідження Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), яке буде опубліковано в грудні.

У документі зазначається, що протягом наступного року країни та ринки будуть відчувати сильний брак фінансування. Згідно з дослідженням ОЕСР, протягом 2012 року розвинені країни займуть на зовнішніх ринках $10,5 трлн. У порівнянні з 2007 роком показник збільшиться на один трильйон, а в порівнянні з 2005 рокуом - майже в два рази.

За словами директора департаменту з державними боргами ОЕСР Ганса Бломменштайна, через збільшення боргових зобов'язань країн протягом 2012 року будуть рости процентні ставки прибутковості за державними облігаціями. Також посилиться конкуренція за вільні грошові кошти на фінансових ринках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розпад єврозони буде неконтрольованим і непрогнозованим - експерт

Бломменштайн зазначив, що для великого числа розвинених держав складаються тенденції загрожують зростанням нестабільності як на фінансових ринках, так в політичній сфері. За його словами, ризики, пов'язані з державним боргом країн, стають "непередбачуваними" і можуть призвести до повного закриття ринків приватного капіталу для таких країн, як Італія та Іспанія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готівковий євро подорожчав на 2 копійки, долар купують по 7,9 гривні

На початку грудня 2011 ОЕСР підвищила прогноз державного боргу країн єврозони в 2012 році до 97,9% від сумарного ВВП. За підсумками 2011 року частка держборгу у ВВП країн зони євро сягне 95,6%. У 2010 році показник становив 92,9%.

У Європі найбільшими боржниками серед країн є так звані держави PIIGS - Португалія, Іспанія, Греція, Італія та Ірландія. Найбільший зовнішній борг має Італія (близько 1,9 трлн євро), що становить майже 120% ВВП. Крім європейських країн, значний держборг мають США (більше $ 15 трлн) і Японія ($ 13 трлн).

Зараз ви читаєте новину «Розвинені країни позичили $ 10,4 трильйона за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі