середа, 07 грудня 2011 14:11

Вивести Європу з кризи може лише "політичний самогубець" - експерт

Вивести Європу з кризи може лише "політичний самогубець" - експерт

Боргові проблеми в єврозоні пов'язані з політичним популізмом.

Таку думку висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко в ефірі Першого ділового каналу.

"Не секрет, що в будь-якій країні політичний діяч, який приходить до влади, так чи інакше повинен забезпечити собі підтримку виборців, економічною мовою - "купувати голоси виборців", роблячи соціальні обіцянки. Але якщо країна не заробляє стільки, скільки витрачає, значить збільшується дефіцит держбюджету, живе в борг", - сказав він.

За його словами, вивести кризову країну на рівень економічного зростання може лише "політичний самогубець".

"Повинен бути такий лідер, який згоден кинути своє політичне майбутнє в багаття, яке зараз горить в Європі, бути цілковитим технократом, щоб провести непопулярні реформи", - зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк недостатньо захищається від кризи, що насувається - експерт

"Величезні дефіцити державних бюджетів в єврозоні стимулюють зростання колосальних боргів. Борги в єврозоні зараз коливаються від 70% ВВП до 110%, як в Італії. Для порівняння, в Україні цей показник дорівнює 40% ВВП. Якщо є великий державний борг і не відбувається скорочення дефіциту державного бюджету, це є сигналом для кредитора про те, що країна перебуває в нестійкому стані і може оголосити дефолт", - додав Устенко.

Зараз ви читаєте новину «Вивести Європу з кризи може лише "політичний самогубець" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі