вівторок, 16 січня 2024 00:59

П'ять країн ЄС просять в Єврокомісії обмежити доступ українського зерна до ринків

П'ять країн ЄС просять в Єврокомісії обмежити доступ українського зерна до ринків
На українське зерно пожалілися в Єврокомісію. Фото: Верховна рада України

Болгарія, Румунія, Польща, Угорщина та Словаччина направили до Європейської комісії листа, в якому закликали застосувати заходи щодо дешевої сільськогосподарської продукції з України.

Країни ЄС заявили, що дешеве українське зерно "поглинає їхні експортні ринки", повідомляє Reuters із посиланням на Міністерство сільського господарства Угорщини.

У листі, підписаному міністрами, вказано, що Брюсселю необхідно запровадити заходи. Необхідні рішення наче захистять ринки країн-членів, що межують з Україною. На їхню думку, це допоможе їм використовувати весь свій експортний потенціал.

Серед ймовірних заходів пропонується запровадження імпортних мит на найбільш "чутливі сільськогосподарські продукти".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки Україна втратила посівних площ через війну: дослідження

Більші розміри українських фермерських господарств, як заявили міністри, роблять експорт зерна з України дешевшим. Внаслідок цього фермерів з ЄС "витісняють з їхніх традиційних експортних ринків".

Вони вважають, що фермери Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини "зазнали значних збитків" після того, як ЄС призупинив імпортні квоти та мита на зерно з України минулого року.

Міністри також закликають Європейську комісію розглянути у звіті, чи відповідають українські правила виробництва стандартам ЄС.

Обмеження на імпорт пшениці, соняшнику, кукурудзи та ріпаку з України до Болгарії, Польщі, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини почали діяти із травня 2023 року. Спочатку заборона діяла до 5 червня, але потім її вирішили пролонгувати до 15 вересня. Водночас транзит таких вантажів для експорту в інші країни не заборонений. Євросоюз влітку почав обговорювати, як розв'язувати проблему заборони імпорту зерна та інших харчових продуктів з України.

Зараз ви читаєте новину «П'ять країн ЄС просять в Єврокомісії обмежити доступ українського зерна до ринків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі