понеділок, 08 жовтня 2012 11:42

Провідні економіки світу померли би від заздрощів, побачивши проект бюджету "покращувачів" - Уманський

Провідні економіки світу померли би від заздрощів, побачивши проект бюджету "покращувачів" - Уманський
Ігор Уманський: Коли нам кажуть, що зростання ВПП на цей рік 3,9%, то це неправда. Фото: tymoshenko.ua

Проект бюджету на 2013 рік не має економічного сенсу.

Про це заявив колишній виконувач обов'язків міністра фінансів Ігор Уманський у ефірі "Ера-FM".

"Я не балотуюся в народні депутати, тому спробую говорити по суті. Документ, який називався проектом державного бюджету на 2013 рік, окрім публічно-політичної складової жодного економічного сенсу не має. Тексту не бачили навіть народні депутати, в тому числі члени бюджетного комітету. Ті показники та параметри, які закладені в цій "презентації", мають виборчий агітаційний характер. Дуже сподіваюсь, що у такому вигляді він не буде прийматися і навіть розглядатися Верховною Радою - чи то поточним складом, чи майбутнім", - сказав він.

За його словами, в цьому документі уряд заклав прогноз зростання ВВП на 28,5% за два роки.

"Є градація брехні: маленька, велика та статистика. Коли нам кажуть, що зростання ВПП на цей рік 3,9%, то це неправда. Факт минулого року - 1 трильйон 314 мільярдів, план на цей рік - 1,5 трильйона гривень. Якщо ви одне на інше поділите, то отримаєте зростання 14%. Але це номінальне збільшення. Воно коригується на інфляцію, після цього ми отримуємо показник так званого реального зростання ВВП. Плановий показник інфляції закладений 7,9% річних. На сьогоднішній день в Україні офіційно дефляція. Отже, інфляційного зростання немає, є лише реальне в обсязі 14%. Провідні економіки, які демонструють зростання, вмерли б від заздрощів, якщо би ми цих показників могли досягнути", - зазначив Уманський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС та США вибудували паркан, який заважає Білорусі вступити до СОТ - Лукашенко

Експерт підкреслив, що така ситуація нагадує 2008 рік, коли бюджет був спланований під показники зростання.

"Але, на жаль, ми отримали зовсім іншу ситуацію та ще мали нещастя затвердити бюджет на 2009 рік зі зростанням у 5%, а отримали 15% падіння. На щастя, проект бюджету на 2013 рік не прийнятий у першому вигляді. Якщо все буде чудово, і станеться економічне диво, то ми маємо отримати доходів до державного бюджету 122,2 мільярда гривень. Це на 39% більше, ніж за аналогічний період минулого року", - розповів Уманський.

Зараз ви читаєте новину «Провідні економіки світу померли би від заздрощів, побачивши проект бюджету "покращувачів" - Уманський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі