четвер, 07 червня 2012 17:16

При державному регулюванні цін на молоко селяни втрачатимуть півмільярда гривень щороку - УКАБ

При державному регулюванні цін на молоко селяни втрачатимуть півмільярда гривень щороку - УКАБ
Купівля молока через посередників може стати масовою. Фото: raznesi.info

Ухвалення закону "Про внесення змін до статті 3 Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України" щодо регулювання закупівельних цін на молоко може призвести до блокування закупівель молока і зниження цін для його виробників.

Про це йдеться в коментарі для Gazeta.ua експертів Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

"Таке рішення призведе до появи значної кількості посередників, які будуть продавати молоко на молокопереробні підприємства за договором і самостійно врегульовувати взаємовідносини із дрібними виробниками молока", - зазначив генеральний директор УКАБ Володимир Лапа.

За його словами, враховуючи те, що минулого року в господарств населення було закуплено молока на 5 млрд грн, щороку селяни втрачатимуть щонайменше 500 млн грн за рахунок сплати 5% єдиного податку посередниками та стільки ж на оплату їх послуг.

"Нині через посередників купується лише частина молока, у випадку набуття чинності даного закону це стане масовим явищем", - зазначив Лапа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Черкащанину вдалося повернути гроші, які переплатив за завищену "комуналку"

Експерт зауважив, що у другому читанні до законопроекту була внесена норма про обов'язкове укладання договору між покупцем молока та його постачальником.

"Враховуючи наявність понад 1,5 мільйона власників молочної худоби та часті зміни ціни, які необхідно буде оформляти документально, на практиці реалізувати норми закону без збільшення кількості посередників буде неможливо. Ми розуміємо зусилля народних депутатів щодо необхідності врегулювання взаємовідносин між постачальниками і покупцями молока, однак спосіб, у який це зроблено, може мати набагато більш негативний вплив, аніж позитивний", - переконаний Лапа.

У свою чергу, президент УКАБ Алекс Ліссітса констатував, що таке псевдосприяння підміняє собою системну роботу, спрямовану на забезпечення більшої економічної самостійності селянських господарств.

"Ми з початку обговорення Податкового кодексу говоримо про те, що Україна створила унікальні умови, коли селянам продавати молоко, як і інші види продукції, на неорганізованому ринку набагато вигідніше, ніж за договірними стосунками, навіть у рамках кооперації. Адже ПДВ і податок на доходи фізичних осіб роблять реалізацію невигідною. У той же час законопроекти щодо розвитку кооперації, розроблені Міністерством аграрної політики і продовольства і зареєстровані народними депутатами, не розглядаються Верховною Радою", - підкреслив він.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до статті 3 Закони України "Про державну підтримку сільського господарства України" відносно регулювання закупівельних цін на молоко. Документом передбачено віднести молоко і молочні продукти до видів сільськогосподарської продукції, що є об'єктами державного цінового регулювання. Закон набирає чинності через 90 днів з дня його публікації.

Зараз ви читаєте новину «При державному регулюванні цін на молоко селяни втрачатимуть півмільярда гривень щороку - УКАБ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі