середа, 11 липня 2018 13:20

Прем'єр пояснив, як зменшити ціни на газ

Прем'єр пояснив, як зменшити ціни на газ
Прем'єр України Володимир Гройсман: "Якщо самі будемо добувати, то і ціни встановлюватимемо ми. Тоді ніхто не буде диктувати ніяких позицій". Фото: ТСН

Відмова від імпорту газу та збільшення власного видобутку дозволить формувати вартість палива на внутрішньому ринку. Щоб на неї не впливали ціни на європейських ринках.

"Завдання, яке ставлю перед собою і яке можливо виконати, - ми повинні припинити купувати газ за кордоном - це принципове питання. Якщо сьогодні понад 30 мільярдів кубометрів газу витрачаємо на економіку і приватне споживання, а видобуваємо майже 20 мільярдів кубометрів газу, то близько 10 імпортуємо. Це означає, що з цінами будуть постійні коливання. Якщо самі добуватимемо, то і ціни встановлюватимемо ми. Тоді ніхто не диктуватиме ніяких позицій", - повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, пише УНІАН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зміниться ціна газу для населення: Кабмін розрахував нову формулу

На початку липня прем'єр казав, що Україна має шанси досягти енергонезалежності до 2020 року через збільшення видобутку газу держкомпанією "Укргазвидобування". Також приватними компаніями.

Українські державні і приватні видобувні компанії 2017-го, порівняно з 2016 роком, збільшили видобуток газу на 3,1% - до 20,8 млрд кубометрів. За цей час Україна скоротила споживання блакитного палива на 4% - до 31,9 млрд кубометрів.

З урахуванням купівельної спроможності населення, природний газ в Україні - найдорожчий в Європі. Кількість газу, яку можна було придбати в Україні за мінімальну зарплату, не дотягує навіть до нижньої планки середнього діапазону споживання газу населенням у ЄС. Таку інформацію повідомив генеральний директор ТОВ "Нафтогазбудінформатика" Леонід Уніговський.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єр пояснив, як зменшити ціни на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі