четвер, 05 липня 2018 12:48

Як зміниться ціна газу для населення: Кабмін розрахував нову формулу

Як зміниться ціна газу для населення: Кабмін розрахував нову формулу
З липня 2017 року МВФ наполягає на підвищенні ціни газу для населення. За різними оцінками ресурс може подорожчати від 30 до 60%. Фото: Український репортер

В Україні підготували новий варіант формули розрахунку тарифу на газ для населення. Цього вимагає Міжнародний валютний фонд у рамках програми макрофінансової допомоги.

"В уряді зараз чекають реакції МВФ на цей варіант. На думку експертів, якщо в результаті вдасться досягти компромісу, то це буде перемога завдяки жорсткій принциповій переговорної позиції прем'єра і гнучкості в пошуку варіантів її реалізації", - повідомило джерело близьке до українського уряду, пише "Інтерфакс".

З липня 2017 року МВФ наполягає на підвищенні ціни газу для населення. За різними оцінками, ресурс може подорожчати від 30% до 60%. Головним чином, через зростання цін на міжнародних ринках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гройсман розказав, як обійти корупцію у нафтогазовій сфері

За інформацією джерела, на сьогодні українська сторона запропонувала МВФ вже не менше 8 варіантів зміни формули ціни на газ. В їхній основі - сприяння розвитку вільного ринку газу та запобігання відновленню корупційних схем на різниці цін на газ.

В уряді обговорювали незначне поквартальне підвищення ціни на газ. Щоб воно не сильно відбилося на платіжках українців.

Крім того, пропонували зрівняти ціну газу для промисловості та населення. Для останніх встановити пільгову ціну на певний соціальний обсяг споживання газу.

Кабмін відстрочив зростання цін на газ для населення. Уряд продовжив спеціальні зобов'язання для НАК "Нафтогаз" до 1 серпня 2018-го. Якби Кабмін не продовжив цю постанову, довелося б переглядати ціни на газ через те, що набув би чинності інший документ - постанова від 22 березня 2017 року. Однак в методиці, запропонованій в цій постанові, не враховується вартість закупівель газу з-за кордону. Також формула перегляду ще не готова.

Зараз ви читаєте новину «Як зміниться ціна газу для населення: Кабмін розрахував нову формулу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі