четвер, 13 вересня 2018 10:44

Пояснили, чому арабів зацікавив український аграрний ринок

Пояснили, чому арабів зацікавив український аграрний ринок
Компанія Саудівської Аравії на українських землях вирощуватимуть пшеницю, ячмінь, кукурудзу, рапс та соняшник. Фото: Zaxid.net

Агрохолдинг "Мрія" купила сільськогосподарська та тваринницька компанія Salic із Саудівської Аравії. До угоди увійшли всі об'єкти інфраструктури і технічний парк, також компанії, які володіють правом оренди земельного банку українського агрохолдингу.

"В Саудівській Аравії немає кліматичних умов і можливостей для розвитку більшості напрямів аграрного сектору. Тому Україна із запасом чорноземів є привабливою для них. Це перша ластівка. Далі можемо чекати приходу на український аграрний ринок інших компаній Аравійського півострову чи африканських країн", - розповів Gazeta.ua економіст Андрій Новак.

За його словами, анексія Криму 2014-го, військові дії на Донбасі зі сторони Росії, слабка реакція Заходу свідчать, що в Україні досить мало світових економічних інтересів. Угода з Саудівською Аравією, безумовно, є позитивним рішенням.

Агрохолдинг "Мрія" 1992-го заснував Іван Гута. 2014-го компанія допустила технічний дефолт. Тобто не змогла виконати додаткові умови за кредитами. У лютому 2015-го контроль над активами перейшов до кредиторів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАБУ та САП "зливають" справу шахрая Миколи Гута?

"Завдяки угоді вирішили питання боргів української компанії. Щоправда, не зовсім на користь кредиторів. Вони втратили понад 90% кредитів. 2015-го борги компанії становили $1,1 млрд. Саудити викупили їх майже за $200 млн. Однак це не остання компанія в Україні, яка має проблеми з кредиторами", - каже експерт з інвестицій Олександр Паращій.

В Україні немає офіційного ринку купівлі-продажу землі. Легальними є орендні відносини. Оскільки угоди оренди не вічні, інвесторам потрібні гарантії, що їхні землі не відберуть.

Компанія Саудівської Аравії планує розширити в Україні земельний банк із 42 тиc. га до 100 тис. га протягом 3 років. На українських землях вирощуватимуть пшеницю, ячмінь, кукурудзу, рапс і соняшник.

Український олігарх-утікач Микола Гута, син колишнього власника агрохолдингу "Мрія" Івана Гути, володіє найдорожчою віллою у Німеччині. Її вартість становить 13 млн євро. Земельну ділянку в альпійському містечку площею в 3,7 тис. м² бізнесмен придбав 2010-го за 3,3 млн євро.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, чому арабів зацікавив український аграрний ринок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі