середа, 22 травня 2024 21:49

Рада ухвалила закон про безкоштовний роумінг з ЄС: що він дає

Рада ухвалила закон про безкоштовний роумінг з ЄС: що він дає
Українці зможуть чотири місяці користуватися домашнім роумінгом у ЄС. Фото: Pexels

Верховна Рада схвалила проєкт закону, який дозволить запровадити безкоштовний роумінг із Європейським союзом.

Після ухвалення закону українці зможуть користуватися мобільним зв'язком у країнах ЄС за "домашніми" тарифами. Але таку можливість отримають лише на чотири місяці. Ця норма буде діяти доти, доки Україна не стане повноцінним членом зони роумінгу в ЄС.

У першому читанні проєкт прийняли 23 лютого. Тепер законопроєкт має підписати спікер парламенту і президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці отримають безкоштовний роумінг у ЄС: подробиці від Федорова

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров пояснив, що тепер слід чекати на позитивну оцінку прийнятого закону від європейської сторони. Після цього відбудуться переговори про повноцінний вступ України до зони євророумінгу.

Така зона діє для країн-членів ЄС з 2017 року.

"Українці зможуть користуватися єдиними тарифами мобільного зв'язку та інтернету на території 27 країн ЄС, а також в Ісландії, Ліхтенштейні та Норвегії без плати за роумінг та після завершення воєнного стану. Такими ж умовами можуть скористатися користувачі європейських операторів, які подорожують Україною", - зазначив Федоров.

У липні 2023 року 22 мобільні оператори в Європейському Союзі та сім - в Україні погодили продовження ще на 12 місяців угоди про скасування роумінгової плати для громадян України, аби ті могли залишатись на зв'язку з рідними.

Доступні дзвінки дозволяють українцям, які шукають притулку в Європі, перебувати на зв'язку з рідними й друзями в Україні та навпаки.

Зараз ви читаєте новину «Рада ухвалила закон про безкоштовний роумінг з ЄС: що він дає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі