середа, 30 травня 2012 17:39

"Північний потік" забере 15% транзиту української ГТС - експерт

"Північний потік" забере 15% транзиту української ГТС - експерт
Валерій Боровик: сьогодні є профіцит транспортних потужностей. Фото: delfi.ua

Виведення газопроводу "Північний потік" на повну потужність позбавить українську газотранспортну систему (ГТС) 15% від обсягу транзиту.

Таку думку висловив глава правління альянсу "Нова енергія України"Валерій Боровик у ефірі Першого ділового каналу.

"Сьогодні є профіцит транспортних потужностей. "Північний потік" забере навіть при всіх запланованих гілок до 15% з української газотранспортної системи", - сказав він.

За його словами, це не значний обсяг.

"Північний потік" не сильно загрожує українській ГТС. Він був розрахований на північні області Європи і на інші джерела видобутку ресурсів. Але Росія не виконала свою частину гри, не примножила видобуток природного газу, як обіцяла, коли запускався "потік", - зазначив Боровик.

Водночас експерт нагадав, що транзит української ГТС вже скоротився.

"У 2010 році було невеличке підвищення у порівнянні з 2010 роком. Але у 2012 у порівнянні з 2011 пішло зменшення транзиту. На це є дві причини: частину забрав "Північний потік" і зменшилось споживання газу в Європі ... Якщо говорити про "Південний потік", то я називав і називаю його блефовим. Це гра, бо на сьогодні чітко не затверджені економічні показники", - додав Боровик.

Зараз ви читаєте новину «"Північний потік" забере 15% транзиту української ГТС - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі