середа, 02 жовтня 2024 11:35

Підрахували збитки України через війну

Підрахували збитки України через війну
Фінансові втрати Україні від війни перевищили $1 трлн. Фото: Pexels

За час повномасштабної війни Росія завдала Україні непрямих втрат у $1,164 трлн виручки.

Втрати доданої вартості становлять $385 млрд доларів і перевищують ВВП України 2021 року майже вдвічі. Про це повідомляє Київська школа економіки.

У порівнянні з минулорічним звітом зростання втрат виторгу відбулося у понад в три рази.

Це спричинено як розширенням переліку постраждалих суб'єктів, так і збільшенням оціночного періоду з 34 до 46 місяців.

Звіт охоплює період з лютого 2022 року по червень 2024 року (фактичні втрати) та період до кінця 2025 року включно (18 місяців з дати збору даних). Розділення на фактичні та прогнозні втрати має умовний характер, бо найсвіжіші дані по фінансовим показникам компаній доступні лише за 2023 рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ООН дали похмурий прогноз для світової економіки

Щодо виручки, то найбільші суми непрямих втрат припадають на продуктивні сектори. Це торгівля ($450,5 млрд), промисловість разом з будівництвом та послугами ($410 млрд), та сільське господарство ($83,1 млрд). Великих втрат зазнали головні інфраструктурні сектори - енергетика та транспорт ($43,1 млрд та $38,8 млрд).

З погляду додаткових витрат, найбільшими групами є розмінування та житловий сектор ($42 млрд та $22 млрд). У сфері житла переважно йдеться на додаткові витрати громадян на оренду житла. Його враховують у втратах, хоча технічно це означає перерозподіл доходів між громадянами.

Суттєво зростають витрати держави на соціальні виплати ($10 млрд). По усім секторам разом, на демонтаж зруйнованих об'єктів та вивіз відходів припадає $13,4 млрд.

Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України у другому кварталі 2024 року зріс на 3,7% порівняно з другим кварталом 2023-го.

Порівняно з попереднім кварталом, з урахуванням сезонного чинника, реальний ВВП за цей період збільшився на 0,2%. Про це повідомила Державна служба статистики.

Зараз ви читаєте новину «Підрахували збитки України через війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі