понеділок, 04 листопада 2013 11:36

Пернатий бізнес: Як добре заробляти на перепелах
11

Фото: Фото надане Леонідом Кухаренком

Леонід Кухаренко з Івано-Франківщини розводить перепелів сьомий рік. Бізнесом займається з дружиною і двома синами.

"Перепілки - не кури: несуться щодня, незалежно від сезону, - розказує Леонід Васильович. - Перш ніж почати такий бізнес, прочитав про перепелів усе, що було в інтернеті. Перше поголів'я налічувало всього 40 птиць. Ми відмовилися від курячих яєць. Їх повністю замінили на перепелині. Вони і корисніші, і смачніші".

Зараз Кухаренко тримає 6 тис. птахів. Робітників не наймає.

"Моя сім'я усьому дає раду сама, - говорить Кухаренко. - Купили спеціальні клітки. Для перепелів треба удвічі менше місця, ніж для курей, бо вони маленькі. У клітці поміщаються по 10-15 птахів, в більшій - до 70. Спочатку торгували тільки яйцями. Потім почали постачати м'ясо перепелів на кілька курортних баз. Доходи не заставили себе чекати. Спочатку усе зароблене вкладав у розбудову своєї птахоферми. Докупляв кліток, замінив інкубатор на новий".

Годує перепелів збалансованими кормами.

"Перепілка з'їдає до кілограма корму за місяць. Не використовую ніяких стимуляторів росту чи іншої хімії. І м'ясо, і яйця їдять мої діти і внуки. Маю понад 20 постійних клієнтів. Перепелині яйця ніхто не бере десятком. Просять неменше 50. Домашня ферма з поголів'ям від 500 перепелів окупиться за 3-4 місяці. На потреби сім'ї з 4-5 чоловік досить розвести 80-100 перепелів. Поголів'я потрібно постійно оновлювати, бо з віком перепели дають менше яєць", - зазначив Кухаренко.

За словами фермера, птиця живе до 6-7 років, дає по 280 яєць за рік.

"Але це стосується лише першого року життя. Потім перепілки стають менш несучими. У другому році можете недорахуватися 50 яєць. Тримати перепілку довше року не рентабельно. Молодняк повинен з'являтися щосезону. Якщо тільки торгувати яйцями, бізнес теж не буде прибутковим. Мало просто купити птиць і посадити їх у клітки. Щоб навчитися їх розводити правильно, брав уроки у фермера з Польщі. Він порадив спеціальні системи водопостачання і освітлення, навчив правильно встановлювати годівниці. У нього ж купив спеціальні клітки для перепелів", - сказав Кухаренко.

Продає столові та інкубаційні яйця.

"Столові оптом продаю по 40-50 копійок за яйце, інкубаційне – по гривні. Яйця здаю у два місцеві супермаркети і кільком підприємцям на ринку", - розказує Кухаренко.

Зараз ви читаєте новину «Пернатий бізнес: Як добре заробляти на перепелах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі