четвер, 10 вересня 2020 21:10

Орендувати квартиру: як змінилися ціни після запровадження карантину

Орендувати квартиру: як змінилися ціни після запровадження карантину
Однокімнатну квартиру в новобудові у вересні 2020-го можна зняти за 13 тис. грн. Фото: Domik.ua

До запровадження карантину у столиці оренда однокімнатної квартири у гарному стані у середньому коштувала 12,5 тис. грн. Середня ціна двокімнатних становила 20 тис. грн, трикімнатних - 33-35 тис. грн.

Під час карантину найбільше подешевшало однокімнатне житло. Вартість оренди впала на 10-15% - до 10-11 тис. грн. Люди масово їхали з Києва через тимчасову втрату роботи. Також ринок наповнили квартири, які раніше здавалися в оренду подобово. Деякі власники житла були згодні самостійно знижувати ціну, аби квартиранти не з'їхали, пише domik.ua.

Найменше подешевшала оренда дво- і трикімнатних квартир. Таке житло найчастіше знімають сімейні пари з дітьми. Вони не були не готові з'їжджати з квартир. Також переважно мали фінансові запаси.

Кількість угод у Києві почала зростати у червні. У другій половині місяця показники зросли на 25-30% порівняно з квітнем.

"У вересні ціни на оренду вийшли з карантину. Людей стало більше цікавити житло в новобудовах і з якісним ремонтом. "Убиту" трикімнатну квартиру на Оболоні пропонують за 12 тисяч гривень. Однак однокімнатна 34 квадрати за ті ж гроші здається за день. Квартири переважно орендують молоді спеціалісти 25-30 років з можливістю працювати віддалено. Вони хочуть жити в комфортних умовах, а не в квартирі зі старими меблями", - пояснює експертка ринку нерухомості Юлія Войналович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштує оренда кімнат у Києві

Водночас під час карантину зріс попит на оренду будинків у передмісті. Крім того, вартість такого житла зросла. Будинок, який у лютому здавали за $1,2 тис., у березні орендували за $1,5 тис.

Щоправда восени попит на заміське житло почав падати. У холодну пору року люди повертаються у міські квартири.

В Європі столицями з найдорожчою орендою житла стали мальтійська Валетта, Вільнюс і Варшава. Аби зняти там квартиру, доведеться заплатити на 9-11% більше, ніж це коштувало в аналогічний період минулого року. У Валетті оренда житла коштуватиме близько 33,6 тис. грн на місяць.

Зараз ви читаєте новину «Орендувати квартиру: як змінилися ціни після запровадження карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі