середа, 27 березня 2019 13:09

Оплачуйте рахунки: пояснили, хто може втратити субсидію

Оплачуйте рахунки: пояснили, хто може втратити субсидію
У березні пенсіонерам виплатили близько 4 млрд грн субсидій готівкою. Фото: Малинська міська рада

Українці, які оформили субсидію до 31 грудня 2018 року, за лютий допомогу отримали готівкою "на руки". Зараз самостійно оплачують всю суму комунальних послуг, розповів Gazeta.ua Віталій Музиченко, керівник директорату сім'ї та соціальної підтримки населення Мінсоцполітики.

"Для тих, хто звернувся за субсидією після 1 січня, запроваджено безготівкову форму. Кошти перераховуються Ощадбанку, який обліковує їх відповідно до персональних записів кожного субсидіанта. Далі розраховується за комунальні з надавачами послуг. В обох випадках алгоритм розрахунку розміру субсидії не змінився. Люди отримують ту ж суму, яку раніше зараховували на рахунки постачальників", - пояснює Віталій Музиченко.

У березні пенсіонерам виплатили близько 4 млрд грн субсидій готівкою. Інші субсидіанти до кінця місяця ще можуть отримати гроші у відділеннях Ощадбанку.

"Тепер домогосподарства самостійно керують своїм споживанням. Таким чином можуть заощаджувати. Надавачам послуг не потрібно вести додатковий облік споживачів. Адже всі громадяни оплачують житлово-комунальні послуги у повному обсязі. Одні роблять це за рахунок власних доходів. Іншим допомагає держава", - каже Віталій Музиченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невикористана субсидія: як за комуналку платити менше

За його словами, уряд не повертатиметься до старої системи нарахування субсидій.

"Закон вимагає, щоб з 1 січня допомогу нараховували у грошовій формі. Питання тільки у готівковій чи безготівковій. Водночас громадяни мають зрозуміли, що цільові кошти насамперед треба використовувати для оплати житлово-комунальних послуг. Зекономлені гроші можна витратити на ліки чи їжу. Якщо за підсумками опалювального періоду у громадян буде заборгованість з оплати комуналки, то субсидію на наступний період не перепризначатимуть", - наголосив Віталій Музиченко.

З 1 березня субсидію виплачують грошима. Допомогу готівкою отримали 3,37 млн домогосподарств, повідомили у міністерстві. Субсидіантам виплатили 5,7 млрд грн. Середній розмір допомоги становив 1676 грн. Він залежить від доходів та складу домогосподарства, набору послуг.

Зараз ви читаєте новину «Оплачуйте рахунки: пояснили, хто може втратити субсидію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі