понеділок, 26 жовтня 2020 18:10

Оголосили результати першого аудиту Верховної Ради: які виявили порушення

Оголосили результати першого аудиту Верховної Ради: які виявили порушення
На кінець 2013−2019 років не використали понад 475 млн грн. Фото: pixabay

За 2013−2019 роки використали 7,7 млрд грн державного бюджету та майже 114 млн грн місцевих бюджетів.

Про це свідчать результати першого в історії України аудиту Верховної Ради, який провела Рахункова палата.

Основна частина коштів, використаних за ці 7 років, пішла на здійснення законотворчої діяльності парламенту - 51%, обслуговування та організаційно-аналітичне, матеріально-технічне забезпечення Верховної Ради - 44%, фінансову підтримку санаторно-курортного комплексу, висвітлення діяльності парламенту через ЗМІ, розвиток електронного урядування - 5%.

"Апарат Верховної Ради не в повній мірі забезпечив продуктивне, результативне й економне використання бюджетних коштів, а також прийняття законних і своєчасних управлінських рішень під час управління коштами бюджету та державним майном", - йдеться в повідомленні Рахункової палати.

Аудитори зазначають, що у 2014−2017 роках кошториси Верховної Ради не затверджувалися, а на 2013-й і 2019 роки були затверджені з порушенням термінів. Звіти про виконання кошторисів Верховної Ради України не розглядалися парламентом.

Через відсутність своєчасного ініціювання перерозподілу бюджетних асигнувань на кінець 2013−2019 років не використали понад 475 млн грн. В Управлінні справами апарату Верховної Ради, а також на підпорядкованих підприємствах, установах та організаціях, станом на 1 січня 2020 року рахувалося нерухоме майно загальною залишковою вартістю понад 2,4 млрд грн і транспортні засоби - на 19,8 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки грошей зберігають у банках українці: назвали суму

Аудит встановив, що на 5,7% загальної площі земельних ділянок відсутні правовстановлюючі документи на право постійного користування земельними ділянками.

За результатами аудиту Рахункова палата надала низку рекомендацій.

Парламенту рекомендовано затвердити Постановою Верховної Ради Положення про Апарат Верховної Ради, удосконалити законодавство, в тому числі щодо управління державним майном; оплати праці в державному секторі; механізму здійснення виплат, передбачених народним депутатам на оренду житла та винайм готельного номеру.

Надані рекомендації, спрямовані на усунення виявлених порушень і недоліків, вдосконалення системи внутрішнього контролю та аудиту, управління державним майном тощо.

Державний бюджет України за січень-вересень 2020 року зведений із дефіцитом 81,725 млрд грн. Дефіцит загального фонду становить 93,59 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Оголосили результати першого аудиту Верховної Ради: які виявили порушення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі