пʼятниця, 07 листопада 2014 13:33

Обвал рубля загрожує РФ дефолтом масштабу 1998 року - Die Welt

Обвал рубля загрожує РФ дефолтом масштабу 1998 року - Die Welt
Фото: m.progorodnn.ru

В російській економіці настануть драматичні події, коли Центробанк Росії знову втрутиться, щоб "врятувати" рубль. Про це йдеться в статті Die Welt, повідомляє ZN.UA.

У публікації зазначається, що ходять чутки про те, що президент Росії Володимир Путін погано розуміється на фінансових ринках. Зараз російський Центробанк відпустив рубль у "вільне плавання" і в разі фінансових загроз буде його підтримувати.

На думку автора статті, доля рубля залежить від президента Путіна. Економіка Росії може перейти в критичну фазу. Процеси, що відбуваються зараз, схожі на велику кризу рубля в 1998 і 2008 роках.

На ринках у п'ятницю відчувалася певна паніка у зв'язку з падінням рубля. По відношенню до долара російська валюта втратила більше 3%. Так, долар на Московській біржі подорожчав до 48,6495 руб., євро також відзначився на новому історичному піку - 60,2725 руб.

З початку року рубль по відношенню до долара втратив третину своєї вартості. Жодна інша національна валюта не втратила більше.

Багато експертів вважають, що нинішнє падіння рубля нагадує 1998 рік, коли в серпні рубль відпустили у "вільне падіння". Тоді, до кінця 1998 року, рубль втратив три чверті своєї вартості.

Однією з причин нинішньої "аварії" є поточний дефіцит долара, оскільки багато компаній потрапили під санкції. У російських компаній великі доларові заборгованості. І їм доведеться просити задіяти валютні резерви Центробанку.

Тому російські валютні резерви "тануть", інфляція прискорилася. Якщо росіяни побачать, що зберігати гроші в банках стало небезпечно, вони заберуть свої вклади. Подальший розвиток подій - можлива поява спекулянтів на фінансовому ринку.

"Тепер побачимо, коли настане той "больовий поріг" у падінні рубля, коли Центробанк знову втрутиться", - відзначає автор статті.

Російський рубль прискорив падіння після рішення Центробанку скасувати нелімітовані інтервенції. 5 листопада рубль подолав психологічний рівень і вперше в історії досяг рівня в 45 рублів за долар, а 6 листопада пробив рівень 46 рублів.

Зараз ви читаєте новину «Обвал рубля загрожує РФ дефолтом масштабу 1998 року - Die Welt». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі