пʼятниця, 26 квітня 2019 14:47

Новий президент повинен зняти мораторій на продаж землі - Геннадій Лапицький

Новий президент повинен зняти мораторій на продаж землі - Геннадій Лапицький
Лапицький Геннадій Григорович, фермер з Володарки

Заборона на продаж землі сприяла корупції в агробізнесі та земельному рейдерстві. Про це заявляє фермер з Володарки Геннадій Григорович Лапицький. І підкреслює, що зняття мораторію - це те, що зобов'язаний забезпечити Володимир Зеленський для розвитку фермерства, як основи середнього класу в сільській місцевості.

"Земельний бандитизм, корупція і рейдерство - це наслідок відсутності ринку землі. Клас земельних феодалів багато в чому сформувався через прогалини в земельному кадастрі. Тому, в першу чергу, повинна бути проведена комплексна інвентаризація земель. Це відразу зніме більшість питань рейдерства і незаконного використання земель. А вже потім відкривати ринок землі", - зазначає Геннадій Григорович Лапицький.

Фермер зазначає, що зняття мораторію на продаж землі не повинен давати права купувати українську землю іноземним компаніям.

"Їм можна надавати тільки право оренди, а не купівлі землі. Завдяки цьому українська земля залишиться українською. Наприклад, я, Геннадій Лапицький, фермер з Володарки, не можу купити землю в Польщі. Тому що вони захищають свою країну і своїх людей. Якщо ми не хочемо, щоб нашу державу "купила" будь-яка економічно сильніша держава, ми не повинні дозволяти скуповувати наші землі іноземцям", - стверджує Геннадій Григорович Лапицький.

Закон про врегулювання ринку землі повинен не тільки заборонити її продаж іноземцям, а й обмежити накопичення в українських олігархічних кланах. Інакше, на думку Геннадія Григоровича Лапицького, в Україні і надалі буде формуватися клас земельних феодалів, а не сімейного фермерства.

"Взяти досвід країн Європейського союзу. Там максимальна площа земель сільськогосподарських підприємств не перевищує 30 000 гектар. Адже монополізація агрохолдингів в тому вигляді, в якому вона є сьогодні, несе загрозу для країни і тільки зміцнить корупцію", - попереджає Геннадій Григорович Лапицький.

Геннадій Григорович Лапицький впевнений, що агробізнесу для подолання корупції також потрібне оновлення судової системи. Тому аграрії очікують від новообраного президента Зеленського перезавантаження судів.

"Сьогодні звернутися до суду - це витратити купу грошей. І при цьому немає гарантії на справедливість. Тому часто фермери змушені поступатися тиску земельних бандитів і відмовлятися від пошуку справедливості через те, що ціна правди надто висока і немає верховенства права. Де і коли у нас судили хоча б одного рейдера? В країні немає покарання і відповідальності. Це стосується майже всіх сфер. Не тільки корупції в агробізнесі", - стверджує Геннадій Григорович Лапицький.

Геннадій Григорович Лапицький, фермер, в обробці якого паї людей в шести селах Володарського району. Господарює на своїй землі, де народився і зараз живе. Побудував елеватор, який працює на альтернативній енергетиці. Створив ТОВ "Сільгосптехніка Нова" з сучасним парком сільгосптехніки. Взяв в свій парк на повне безкоштовне обслуговування всі шкільні автобуси Володарки.

Працювати почав відразу після закінчення школи. Пройшов шлях від підсобного на будівництві до заступника директора Усть-Кутської нафтобази в Іркутській області. Закінчив індустріальний інститут. Повернувся в Україну в 1987 році. З тих пір працював на різних посадах у Володарці. У 2000 році працював заступником начальника транспортного управління Державного Управління Справами. Згодом зайнявся агробізнесом. Створив близько 50 робочих місць, оновив об'єкти місцевої інфраструктури.

Мають з дружиною двох дітей і онуків.

Зараз ви читаєте новину «Новий президент повинен зняти мораторій на продаж землі - Геннадій Лапицький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі