середа, 04 липня 2018 18:46

Назвали переваги нового закону про валюту

Назвали переваги нового закону про валюту
"У НБУ є півроку після прийняття закону на розробку нового валютного регулювання, після чого ще місяць відведено на підготовку учасників ринку", - Олена Коробкова. ФОТО: Бізнес

Президент Петро Порошенко підписав закон "Про валюту та валютні операції". Його основна ідея - "дозволено все, що не заборонено".

"Донедавна законодавчо були визначені дозволені валютні операції. Новий закон встановлює рамки заборон і дозволяє будь-які операції, не заборонені законом або постановами НБУ", - написала виконавчий директор незалежної асоціації банків України Олена Коробкова у блозі "Обозреватель".

За її словами, зараз для легального перерахування валюти на свій закордонний рахунок або інвестування необхідно отримати індивідуальну ліцензію НБУ. Новий закон узагалі не передбачає таких ліцензій. Нацбанк може вводити дозволи на окремі види операцій тільки як тимчасовий захід.

Втім, НБУ має повноваження встановлювати правила для обміну валют та для інших валютних операцій.

Також документ скасовує 37 статтю закону "Про зовнішньоекономічну діяльність". Раніше вона дозволяла чиновникам повністю блокувати експортно-імпортні операції підприємств навіть за незначних порушень і під надуманими приводами, стимулюючи останніх "вирішувати питання" неформальним шляхом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дефолт і світова економічна криза реальні – експерти прогнозують крах економіки

Крім того, зараз для захисту фінансової стабільності Нацбанк може вводити тимчасові валютні обмеження на невизначений термін. Новий документ вводить термін для такого заходу — 6 місяців. Його продовження вимагає підтвердження від Ради НБУ, а конкретне обмеження не може діяти більше 18 місяців протягом 2 років.

Петро Порошенко назвав новий закон "найбільшою лібералізацією з 1993 року".

Зараз ви читаєте новину «Назвали переваги нового закону про валюту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі