пʼятниця, 12 травня 2017 21:10

Назвали ціну першої черешні

Назвали ціну першої черешні
Перша ягода буде коштувати 130 гривень за кілограм. Фото:infoindustria.com.ua

За тиждень фермери в Херсонській, Миколаївській та Одеській областях почнуть збирати черешню. Перша ягода буде коштувати 130 гривень за кілограм. Про це Gazeta.ua розповів фермер Микола Яновський з Херсону.

"Сьогодні чутки стосовно втрати врожаю кісточкових насамперед пов'язані із приморозками, які двічі мали місце на території країни з середини квітня. Але головний негативний вплив цього року зробили не весняні морози, а дощі та тумани у квітні, через які не відбулось повноцінного запилення насамперед на черешневих деревах. Стан абрикосових та персикових насаджень більшість фермерів оцінює як задовільний" - розповідає Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Киян вразили космічні ціни на полуницю

Найбільші втрати зазнали середні сорти черешні, саме з їх запиленням були найбільші проблеми. Через похолодання, сезон збору кісточкових може зміститись мінімум на 7 днів цього року. Більшість господарств півдня планують розпочати збирання перших ягід в останні дні травня, тоді як і попередні роки перші великі партії черешні з'являлись на ринку вже в середині місяця.

Цього року українські господарства мають дуже амбіційні плани стосовно експорту. Вже зараз фермери активно ведуть переговори з потенційними покупцями з Білорусі та навіть Польщі.

Україна входить до ТОП-5 виробників черешні в Європі. Більше черешні виробляють тільки Іспанія, Італія, Росія та Румунія. В 2016 році країна отримала досить слабкий врожай черешні, валовий збір на рівні 64 тис. тон був найнижчим за останні 5 років. Через це ціна на українську черешню була також найвищою за останні 5 років - навіть у розпал сезону ягода на оптових ринках коштувала 25-30 грн/кг.

Зараз ви читаєте новину «Назвали ціну першої черешні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі