вівторок, 26 липня 2022 20:40

"Нафтогаз України" в дефолті за єврооблігаціями

"Нафтогаз України" в дефолті за єврооблігаціями
Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" оголосила дефолт. Фото: Укрінформ

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" оголосила дефолт за єврооблігаціями. Сьогодні, 26 липня, сплив термін виплат власникам єврооблігацій.

Компанія заявила, що уряд не дозволив робити виплати за єврооблігаціями. Тож компанія в дефолті. Про це повідомила пресслужба "Нафтогаз України".

Напередодні тримачі євробондів НАК "Нафтогаз України" відмовилися погоджуватися на відтермінування виплат на два роки. Це означало, що компанія мала до кінця вівторка виплатити $355 млн тіла боргу (за випуском 2022 року) і €45 млн відсотків (щодо випуску 2024-го).

Для проведення цих виплат "Нафтогаз України" мав отримати погодження уряду. Компанія стверджує, що має на рахунках достатньо коштів, щоб провести ці виплати за єврооблігаціями. Також попереджає про негативні наслідки для компанії та країни у випадку "жорсткого дефолту".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд звернувся до США по "газовий лендліз"

Натомість Кабінет міністрів це погодження не надав. Уряд доручив НАК невідкладно розпочати другий раунду переговорів з інвесторами щодо реструктуризації боргу.

"Таким чином уряд пішов на дефолт за єврооблігаціями НАК "Нафтогаз України", – заявили в пресрелізі.

Це означає, що компанія втрачає доступ до міжнародного ринку капіталу, а відтак Кабмін своєю забороною на виплату "фактично взяв на себе повну відповідальність за залучення коштів, необхідних для імпорту природного газу для проходження опалювального сезону 2022/2023".

Відмова уряду зумовлена нерозумінням з боку іноземних партнерів України, чому за умови замороження виплат за державним боргом приватні інвестори продовжують отримувати кошти. Спроби "Нафтогаз України" сплатити за боргом викликають занепокоєння в головних кредиторів держави, вважають в уряді. Про це повідомляє "Економічна правда" з посиланням на джерела.

Позики, за якими "Нафтогаз України" цьогоріч треба розраховуватися, брали 2019 року. Тоді компанія розмістила три випуски єврооблігацій на загальну суму $1,5 млрд.

Прем'єр Денис Шмигаль ще 7 липня поставив перед головою НАК Юрієм Вітренком завдання домовитися про реструктуризацію. 12 липня НАК звернувся до власників облігацій, за якими компанія 19 липня мала здійснити виплати, з пропозицією відтермінувати погашення і виплату відсотків на 2 роки.

Через три дні представники кредиторів дали зрозуміти, що такий сценарій їх не влаштовує. Після 19 липня компанія мала ще тиждень, аби провести розрахунки з інвесторами і таким чином уникнути дефолту. А 26 липня історія завершилася офіційним оголошенням дефолту Нафтогазу.

Фактично, навіть якби "Нафтогаз України" мав можливість заплатити за своїми боргами, то такі дії поставили б під сумнів неспроможність України обслуговувати свої борги за єврооблігаціями у поточних умовах та усі попередні домовленості щодо відтермінування виплат.

Разом з цим, дефолт компанії матиме серйозні наслідки. Зокрема, щодо майбутніх запозичень компанії, необхідних для стабільного проходження опалювального сезону.

Наприкінці травня НАК попередньо домовився з ЄБРР про кредит на €300 млн, які компанія планувала витратити на закупівлю газу для опалювального сезону. На початку липня Кабмін навіть дав державну гарантію за цим кредитом.

За нормальних обставин дефолт "Нафтогаз України" міг би вплинути на його успіхи у залученні нового кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку. Але не виключено, що в час війни ЄБРР зробить виняток.

Аналітики вважають, що невиплата компанією за своїми бондами не матиме суттєвих наслідків для її платоспроможності.

Зараз ви читаєте новину «"Нафтогаз України" в дефолті за єврооблігаціями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі