пʼятниця, 09 листопада 2012 10:50

Нацбанк заявив, що в Україні триває цінова стабільність

Нацбанк заявив, що в Україні триває цінова стабільність

Аналіз інфляції за жовтень 2012 року свідчить, що в Україні триває цінова стабільність.

Про це у відеозверненні повідомив директор генерального економічного департаменту Національного банку України (НБУ) Олександр Петрик.

"Вагомим чинником такої динаміки у жовтні є зменшення на 0,2% цін на продовольчі товари. Адже їх питома вага перевищує 50% у загальному споживчому кошику і має вирішальний вплив на рівень цін", - сказав він.

За його словами, висока пропозиція продовольчих товарів стала основним фактором утримання інфляції на низькому рівні.

Також, як зазначив Петрик, на рівень цін у жовтні вплинуло незначне зростання (на 0,1%) цін на комунальні послуги.

Крім того, у зв'язку зі збільшенням в III кварталі вартості нафти у жовтні на 0,9% зросли ціни на паливо, повідомив представник НБУ.

"Завдяки стабільності курсу та низькому рівневі цін, зокрема низькій інфляції в країнах – основних торговельних партнерах, базова інфляція зросла у жовтні лише на 0,1%. Значною мірою така динаміка продовжує обумовлюватись як ефектами від зменшення цін на сирі продукти харчування, так і зниженням імпортованої інфляції", - розповів Петрик.

У поточному році на цінову динаміку в нашій країні значно впливають ціни на світових ринках, оскільки Україна має відкриту економіку і, як наслідок, є залежною від них, підкреслив представник НБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нульову інфляцію "намалювали" завдяки математичному трюку - експерт

"Отже, стагнація та відповідне зниження цін в єврозоні безпосередньо впливають на ціноутворення в Україні. Зокрема, зниження цін на світових ринках промислових та сировинних товарів продовжує чинити тиск на ціни виробників: у жовтні вони знизилися на 1,5%, а в річному вимірі їх зростання уповільнилося до 0,6%", - уточнив Петрик.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, споживчі ціни у жовтні 2012 року порівняно з попереднім місяцем і відповідним місяцем минулого року не змінилися.

У річному вимірі індекс споживчих цін залишається на нульовому рівні вже третій місяць поспіль, а показники місячної інфляції перебувають на близькому до нуля рівні вже понад рік.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк заявив, що в Україні триває цінова стабільність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі