середа, 09 грудня 2015 20:00

МВФ кредитуватиме Україну у випадку простроченого боргу - експерт

МВФ кредитуватиме Україну у випадку простроченого боргу - експерт

МВФ дозволив кредитувати країни, які мають заборгованість перед офіційними кредиторами. Таке рішення рада директорів МВФ прийняла 8 грудня. Таким чином, МВФ кредитуватиме Україну далі, навіть якщо вона не виплатить Росії $3 млрд боргу. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів В'ячеслав Бутко, 46 років із Центру досліджень корпоративних відносин.

"Тепер Фонд кредитуватиме Україну навіть у випадку, якщо вона допустить протермінований борг. Не секрет, що вплив США на політику МВФ великий. Можливо, таке рішення було прийнято для того, аби протидіяти "психологічним атакам" Росії. Чи буде далі МВФ кредитувати Україну? Співпраця України й МВФ пропонує суттєві обмеження для бюджетної сфери кредитованої країни. МВФ дає країнам-позичальникам кредити тільки в обмін на гарантії проведення дефляційної політики (зменшення кількості наявних в обігу паперових грошей. - "Gazeta.ua"). Щоб потім повернути ці позики назад, у валюті. Така політика вимагає значного скорочення бюджетних витрат і збільшення доходів. Якщо жорстко слідувати рецептам Фонду, то у 2016-му очікується ще один рік пониження середньомісячного доходу. Найбільш вразливими будуть люди з найменшим достатком і ті, хто отримує зарплату в гривнях. Ціни на товари і послуги будуть рости, а рівень доходів буде зменшуватися через загальне зменшення ділової активності. Уряд намагатиметься зупинити нарощування народного невдоволення і зазначити у держбюджеті-2016 варіанти компенсації цих проблем. Мабуть, МВФ побачив це у проекті держбюджету і не дає кредит. Тому продовження кредитування з боку МВФ можливе у випадку затвердження держбюджету-2016 в редакції, яка задовольняє МВФ", - зазначив В'ячеслав Бутко.

Зараз ви читаєте новину «МВФ кредитуватиме Україну у випадку простроченого боргу - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі