середа, 23 червня 2021 13:03

"Мушу їхати на заробітки до Польщі": за газ нарахували 44 тис. грн боргу

Вчительці з села Вороняки Золочівського району Львівської області Ользі Бартніцькій нарахували 44 тис. 165 грн боргу за газ. Після виклику аварійної служби з лічильника зникла одна з пломб.

"15 червня син Ярослав був сам удома. У вікно побачив, що якісь дядьки по подвір'ї ходять. Подумав, що то грабіжники і подзвонив тітці. Братова прийшла, почала їх виганяти. А то виявились газовики, які перекривали газ до хати. Я у той час була в школі на роботі. Я завжди вважала так, що за газ треба заплатити вчасно. Дуже дбала, щоб не набігло боргу. Та мене просто розвели як лоха", - розповіла 47-річна Ольга Бартніцька.

Автор: Gazeta.ua
  У травні Ользі Бартніцькій нарахували 44 тис. 165 грн боргу за газ
У травні Ользі Бартніцькій нарахували 44 тис. 165 грн боргу за газ

Наприкінці лютого Ольга викликала аварійну службу, бо відчула запах газу в будинку.

"Приходить брат і каже: у тебе дуже газом смердить біля входу. 27 лютого зателефонувала на 104. В обід приїхала аварійна служба. Я тоді хворіла, мала високу температуру. Вийшла до них. Кажуть: йдіть до хати, ми боїмось коронавірусу. Виявилось, що у місцях стику труби та лічильника пропускав газ. Відкрила їм коробку лічильника і пішла до хати. Щось вони там товкли-товкли. Казали, що шкода лічильника. Перекрили газ і поїхали. Сказали чекати зварювальника. За два дні телефоную в Золочівську дільницю, а вони: ми не чули такого, що вам треба газ включати. 2 березня приїхали інші газовики. Пояснили: Золочівська дільниця бере лічильник на повірку. Відкрили, покликали мене, щоб подивилась. Я кажу: не маю здоров'я, газ мені включайте, бо дуже холодно в хаті. І тут вони говорять: тут одна заводська пломба є, а другої немає. Тому ми даємо лічильник на експертизу, підписуйте акт. Два листки мені дали. Я підписала. Сказали 15 березня з 9 по 12.00 приїхати у Львів на повірку. Поїхати не змогла. Того дня мала шість уроків. Замінити ніким і я знаю, що в мене все чесно і справедливо. 12 квітня мені жіночка невідома телефонує, що я маю їхати в Буськ у Золочівську дільницю на комісію на 9 годину. Домовилися по скайпу зв'язатися. 15 квітня вранці вони мені повідомили, що через відсутність пломби зроблять перерахунок за газ за пів року або від дня останнього контролю, який був у грудні", - згадує Ольга Бартніцька.

Автор: Gazeta.ua
  Постачання газу до будинку перекрили без присутності господині
Постачання газу до будинку перекрили без присутності господині

Вчительці встановили новий лічильник. Пізніше отримала повідомлення про 44 тис 165 грн боргу, які потрібно сплатити після перерахунку.

"Мушу їхати на заробітки до Польщі на городи. В мене нема виходу. З учительської зарплати борг не віддам. На сина лишаю корову, город і хату. Він уже дорослий. Де йду, там і плачу. Мене то ввело в депресію. Я ніколи на заробітки не їздила, скільки живу. Кажуть, що там і непритомніють на тих городах, і ледве дихають і вибору просто нема. Це просто горе і край", - додає вона.

Вчителька звернулась до адвоката і збирається подавати до суду.

"Адвокат порадив вимагати перегляду справи. 4 червня надіслала лист у Львівгаз. Відповіді досі від них нема, а газ уже відключили. Я собі навіть не могла уявити, як такий борг можна написати. Таких зарплат немає. Я ж не в Америці живу. У школі в мене 10 тисяч зарплати. Сина сама виховую. Чоловік живе собі своїм життям невідомо де, любить випити горілку. Мені навіть у голові не могло уявитися, що ото такі суми можуть бути за газ. За те, що я платила? Я навіть не знала, де та пломба є. Я ж не газовик, не розуміюсь на тому. Знаю, що то лічильник, ніхто його не рухає і не відкриває. Аварійна відкривала й товкла його, може пломба і відлетіла, якщо вона взагалі там була. Лічильник ставили 5 років тому. Не розумію, як то можна людині написати такі вигадані суми? Я й так економлю на всьому. Вже два місяці практично не сплю ночами. Ще маю борг за ремонт після задимлення в хаті", - каже Ольга Бартніцька.

У Львівгазі підтвердили, що Ольга Михайлівна справно сплачувала за газ по 2-3,5 тис. грн на місяць. Заборгованості не мала.

"Першочергово було виявлено факт порушення. Складений акт про несанкціоноване втручання в засіб вимірювальної техніки, який споживач Бартніцька Ольга підписала. Була відсутня пломба виробника з лівої сторони. Комісія провела засідання, але споживач на нього не з'явився. Комісія має право відбуватися без присутності споживача. Також був складений протокол щодо направлення лічильника на експертизу. Був підтверджений факт втручання. Тому дорахували плату за газ згідно кодексу ГРМ. Чому саме така саму - я вам не скажу, це спеціалізація іншого відділу. Є певна формула, згідно з якою вони здійснюють донарахування. Оскільки відсутня пломба виробника з лівого боку, втручання в лічильник за цих умов можливе. Споживачка надіслала лист на перегляд справи. Ольга Бартніцька буде знову запрошена на комісію. Від того, як вирішиться питання, буде залежати чи скасують нарахування. Згідно з актом і експертизою питань не мало би виникати, бо все оформлено зрозуміло і правильно", - пояснив речник АТ "Львівгаз" Петро Лукіянчук.

Газопостачання відновлять після сплати боргу, зазначили в компанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 5 тис. із кожної сім'ї: як зросли борги за комуналку

"Є три варіанти за якими відновлять подачу газу. Перший - перегляд справи про порушення, нова комісія, на яку споживач має прийти. Після цієї комісії буде встановлено факт чи підтвердження акту про порушення чи спростування. Другий варіант — споживач сплачує відразу заборгованість. Третій — реструктуризація боргу. Подання ще знаходиться на розгляді. Його переглянуть і буде призначена друга комісія", - додав Лукіянчук.

Під час перевірки лічильників треба стежити, щоб комунальники самі не подряпали, нишком не зірвали пломбу. Все фотографувати. Господар має право ознайомитися з документами після перевірки, дати свої пояснення, заперечення. Обов'язково все це — письмово. Можна відмовитися підписувати протокол, але краще додати аркуш із власними зауваженнями. Ще важливий момент — громадянин не несе відповідальності за лічильник. І не може знати, працює він повільно чи швидко. Прилад газовики беруть на баланс. Періодично мають проводити повірку. Якщо його знімають, цей процес власникові житла варто контролювати. Бо потім у суді доводитимете, що був нормальний. Адже можуть розібрати, накрутити. В ідеалі споживач повинен ознайомитися з порядком проведення повірки лічильників. Про це розповів доктор економічних наук Володимир Соболєв. Займається питаннями реформування житлово-комунального господарства.

Зараз ви читаєте новину «"Мушу їхати на заробітки до Польщі": за газ нарахували 44 тис. грн боргу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі