понеділок, 01 грудня 2014 16:01

Morgan Stanley погіршив прогноз падіння ВВП Росії

Morgan Stanley погіршив прогноз падіння ВВП Росії
Фото: nypost.com

Morgan Stanley знизив прогноз зростання ВВП Росії в 2014 році з 0,8% до 0,4%.

Прогноз ВВП РФ на 2015 рік був погіршений ще сильніше, тепер аналітики очікують падіння російської економіки в наступному році на 1,7% проти раніше очікуваної стагнації з помірним зниженням ВВП на 0,5%, передає Інтерфакс.

"Ми знижуємо прогноз по Росії і тепер чекаємо, що наступні два роки будуть для неї досить складними. По-перше, ми вважаємо, що санкції триватимуть до кінця 2016 року, а не почне скасовуватися з середини 2015 року, як ми розраховували раніше. По-друге, ми чекаємо ще одного підвищення ключової процентної ставки на 50 базисних пунктів - до 10% в I кварталі 2015 року, і скорочення бюджетних витрат. І, нарешті, наші сировинні аналітики знизили прогноз цін на нафту з $100 до $88 за барель, що також негативно впливає на наші оцінки макроекономічної ситуації в Росії", - йдеться в огляді.

Крім того, в огляді повідомляється, що в 2016 році економісти Morgan Stanley очікують зростання ВВП РФ на 0,8%, однак це відновлення, за їх оцінкою, забезпечить підвищення виплат госсекторам і пенсіонерам напередодні виборів в Держдуму.

Як говориться в огляді, аналітики стали більш песимістично дивитися на розвиток російсько-української кризи і очікують його поглиблення.

"Впевненість бізнесу сильно страждає від санкцій, що призводить до скорочення інвестицій. Таким чином, ми вважаємо, що, якщо санкції будуть продовжені до кінця 2016 року (раніше ми чекали, що вони будуть поступово скасовуватися з середини 2015 року), інвестиції в 2015 році, швидше за все, впадуть на 7,5% проти 6,6% падіння, очікуваних нами раніше", - говориться в огляді.

Крім того, якщо санкції не будуть скасовані в 2015 році, це означає обмежений доступ до міжнародних ринків капіталу для російських компаній, підвищення обсягів відтоку капіталу з Росії до $110-130 млрд (раніше очікували $80 млрд), тиск на рубль і ставки, відзначають аналітики.

Інфляція в Росії за підсумками 2014 року, як очікують економісти Morgan Stanley, складе 9%, в 2015 році вона складе 8%, а в 2016 році - 6,5%.

Зараз ви читаєте новину «Morgan Stanley погіршив прогноз падіння ВВП Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі