пʼятниця, 08 грудня 2017 20:23

Мораторій на землю може скасувати тільки нова влада - експерт

Мораторій на землю може скасувати тільки нова влада - експерт
Ярослав Жаліло: "Від продовження мораторію виграють ті політичні сили, які постійно спекулюють на цьому питанні" / Фото: Мінфін

- Для того, щоб в Україні був безпечний і ефективний ринок землі, він має бути професійно регульований, - розповів економічний експерт Ярослав Жаліло.

- Це регулювання полягає у наступному. Перше: це захист прав дрібних власників. Бо на сьогоднішній день, коли є колективна форма володіння, на члена такого кооперативу можуть тиснути, аби він свою землю продав.
Друге: ми потребуємо інструментарій підтримки невеликих аграрних господарств. Їм важко виживати в умовах нашого монополізованого аграрного сектору. Це в першу чергу означає фінансову підтримку. Ось, на приклад, в бюджеті на наступний рік передбачено мільярд гривень на підтримку фермерства. Але конкретних інструментів, як ці гроші мають розподілятися, немає.
Третє: має бути дієвий інструмент контролю за використанням земель власниками. Тобто перевірка рівня родючості, ефективності агротехнологій тощо.
Поки цього немає, впровадження повноцінного ринку земель буде нераціональним. Бо може бути швидкий перерозподіл між непрофесійними власниками.

Чому цього досі не ухвалив парламент нинішнього скликання?

- Найбільша проблема полягає в тому, що питання ринку землі дуже заполітизоване. І активно використовується політиками як плацдарм для піару. Будь-яке фахове обговорення цієї реформи стає неможливим. Бо на фоні відразу утворюються різні політичні спекуляції. І парламент у свою чергу теж не може прийняти відповідний закон.
До того ж, скоро наше суспільство буде втягнуте у передвиборчий процес і тим паче професійне вирішення цього питання буде відкладене на незрозумілий термін. Це проблемно, адже Україна зобов'язалася провести земельну реформу перед Міжнародним валютним фондом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали, скільки може коштувати гектар української землі

Хто виграє від мораторію зараз?

- Від продовження мораторію виграють ті політичні сили, які постійно спекулюють на цьому питанні. Вони знову можуть кричати, що треба захистити село. Хоча на справді мораторій веде до подальшого розмивання аграрного капіталу та диференціації між великими і дрібними власниками землі. Також виграють великі агрохолдинги. Їм вигідно не купляти землю, а мати орендні відносини. Адже землеволодіння має бути обмежене і вони б не змогли втримати свої агроімперії.

Коли можуть скасувати мораторій? Це станеться під тиском МВФ?

- Реально мораторій може бути скасований тільки після виборів президента. Тобто в 2019 році. Але і це може статися лише за умови того, що до цього моменту вже буде напрацьований і фахово обговорений відповідний законопроект. Треба сформувати таку нормативно правову рамку, в яку потім можна буде просто "помістити" реформу і це не зайняло б багато часу. В зворотному випадку історія просто повториться і мораторій продовжать. МВФ також може тиснути, але його важелі впливу насправді досить обмежені. Він просто може затримати надання чергового траншу.

Який західний досвід можемо використати для покращення ситуації?

- В Європі є різні підходи. Важливий досвід, який Україні було б варто використати, - це контроль за ефективністю і раціональністю використання землі. В західних країнах агроринок дуже регульований. Там встановлений максимум володіння, що в нашій державі, я вважаю, теж треба ввести.

Мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення продовжено ще на один рік. За це проголосували 236 депутатів Верховної Ради. Заборона діє з 2001 року і її зняття є важливою умовою співпраці з Міжнародним валютним фондом. Натомість мораторій знову продовжили.

Зараз ви читаєте новину «Мораторій на землю може скасувати тільки нова влада - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі