неділя, 30 грудня 2012 10:27

Молоко подорожчає на 50-60 копійок, а масло впаде в ціні

Молоко подорожчає на 50-60 копійок, а масло впаде в ціні
Фото: lenta-ua.net

Літр найдешевшого молока коштує у столичних супермаркетах 6,5-7 грн. Минулого року таке продавали по 7,5-7,8 грн. У 2013 році молокопродукти також подорожчають.

Проте такого стрибка цін, як у минулі роки, не буде, вважають у консалтинговій компанії "Інфагро".

"До середини січня молоко подорожчає на 50-60 копійок за умови теперішнього курсу гривні. Взимку завжди надої молока зменшуються, тому молоко й дешевшає. В кінці весни молока стає більше на ринку і його вартість знижується", - сказав у коментарі Gazeta.ua Василь Вінтоняк із консалтингової компанії "Інфагро", що досліджує ринок молокопродуктів.

За його словами, також в січні на 5% подорожчає кефір, ряжанка, сметана.

"Масло подорожчає всього на 4%. Цьогоріч виробили у половину більше масла, ніж минулого року. Росія кілька разів за рік відмовлялася купувати українські сири, тому молокопереробні підприємства пустили всю сировину на масло. Його на нашому ринку зараз на третину більше ніж потрібно", - зазначив Вінтоняк.

Зараз 200-грамова пачка масла коштує в магазинах 11-12 грн. Минулого року її продавали за 14-15 грн.

"Масло цієї зими на 20-30% дешевше, ніж минулої. Якщо різких змін курсу гривні не буде, середня ціна підніметься на 50-60 копійок. Молочники попри коливання валюти можуть тримати теперішню ціну до квітня. У них є запас міцності, адже влітку можна було знизити ціни на третину, а вони знизили лише на 5 відсотків. Також цьогоріч виросли надої молока на 13% у сільськогосподарських підприємствах. Тепер в середньому кожна корова приносить у рік 4,2 тисячі літрів. Це найбільше за останні тринадцять років. Для таких показників фермери завели нові породи корів, закупили нові доїльні апарати. Правда, у США ефективність у два рази вища - 9 тисяч літрів на рік. Там дають якісніші корми та інакше працює система тваринництва", - розповів Вінтоняк.

У травні 2013 року масло подешевшає на 20%, якщо Росія та країни Африки й Азії замовлять стільки ж сухого молока в Україні, як торік, прогнозує експерт.

"Сухе молоко роблять у процесі виробництва масла. Тому масла виготовлять більше ніж потрібно й ціни на нього опустяться", - пояснив Вінтоняк.

Зараз ви читаєте новину «Молоко подорожчає на 50-60 копійок, а масло впаде в ціні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі