середа, 05 червня 2013 16:23

Мобілки і планшети не подорожчають через нові податки - експерт

Мобілки і планшети не подорожчають через нові податки - експерт
леонід рубаненко: Нова постанова зменшує ставки зборів. Фото: feg.org.ua

Ціни на техніку та електроніку не підвищаться після введення спеціального збору з імпортерів і виробників.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив президент Спілки податкових консультантів України Леонід Рубаненко.

"Ця постанова збільшує кількість зборів. Це передбачено Законом "Про інтелектуальну власність. У цій постанові, що діє тепер, є шість позицій, в новій - більше 20. Наприклад, додався збір за флеш-карти. У 2003 році, коли приймали діючу постанову, флешок ще не було, тому й збору відповідно теж", - пояснює Рубаненко.

Разом з тим, як наголосив експерт, нова постанова зменшує ставки зборів.

"В теперішній постанові всі ставки на рівні 3-5% від відпускної ціни або вартості по контракту, а в новій - 0,02-1,5%. В новій постанові найвищі ставки зборів - на ту техніку, яка зараз вже не використовується - відеомагнітофони, програвачі відеокасет із функцію запису. Вони обкладатимуться збором в 1,5%, а зараз ставка на них - 5%", - додав Рубаненко.

За його словами, за новим законом збори в сумі будуть менші за ті, що існують зараз. Тому українські виробники техніки та імпортери не виступатимуть проти цієї постанови.

Нагадаємо, Кабінет міністрів має намір внести зміни до постанови від 27 червня 2003 №992 "Про розмір відрахувань виробниками та імпортерами обладнання і матеріальних носіїв, із застосуванням яких у домашніх умовах можна здійснити відтворення творів і виконань, зафіксованих у фонограмах і (або) відеограмах".

Зміни передбачають обкладання податком плеєрів, музичних центрів, магнітофонів, жорстких та оптичних дисків, автомагнітол, відеомагнітофонів, DVD-програвачів, ноутбуків, мобільних телефонів, планшетів, лазерних дисків, карт пам'яті, флеш-карт та касет.

Зараз ви читаєте новину «Мобілки і планшети не подорожчають через нові податки - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі