четвер, 04 липня 2024 17:20

Міністерство економіки попередило, що ціни можуть зрости

Міністерство економіки попередило, що ціни можуть зрости
В Україні є ризик зростання цін. Фото: pixabay.com

До 2% сповільнилася інфляція в Україні у січні-травні 2024 року.

Це найнижчий показник за останні роки. Але існують ризики зростання цін, йдеться в огляді Міністерства економіки України.

"Поточна "млявість" цін стала відображенням змін у структурі економіки під час війни - пригнічений споживчий попит не покривав поступове відновлення внутрішньої пропозиції, у тому числі коштом високого врожаю 2023 року та імпорту, що й забезпечило насиченість ринку за умови збереження обмежених можливостей експорту", - йдеться в огляді.

Тимчасовий профіцит пропозиції частково стримує інфляцію, тож у різні пори року на ціни може впливати сезонність.

Сильніше відчувається тиск з боку витратних чинників. Йдеться про вимушену затратну адаптацію бізнесу до роботи в умовах обмеженого електропостачання, подорожчання логістики, підвищення закупівельних цін на сировину, вищі витрати на утримання персоналу тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні пришвидшиться зростання цін - прогноз НБУ

Через це пришвидшиться зростання цін на товари з вищою доданою вартістю і на послуги, прогнозують у міністерстві.

"Очікується, що в найближчій перспективі й надалі переважатиме вплив чинників, що мають інфляційний характер – внутрішні ціни й далі залежатимуть як від світового тренду, враховуючи його корекцію, так і від вагомої внутрішньої собівартості продукції, що склалася внаслідок руйнації значної частини інфраструктурних об'єктів, потреби в подальшій відбудові пошкоджених енергетичних об'єктів та перебудові виробничих процесів", - йдеться в огляді.

Зростання цін буде стимулювати невизначеність щодо подальшого перебігу війни та ймовірне поглиблення дефіциту робочої сили.

В Україні стрімко подорожчали усі овочі борщового набору старого врожаю, окрім білокачанної капусти.

Основна причина - зниження запасів якісної продукції, зазначають аналітики.

Зараз ви читаєте новину «Міністерство економіки попередило, що ціни можуть зрости». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі