вівторок, 14 травня 2024 10:40

В Україні пришвидшиться зростання цін - прогноз НБУ

В Україні пришвидшиться зростання цін - прогноз НБУ
У Нацбанку проаналізували ситуацію із цінами в Україні. Фото: zib.com.ua

У квітні 2024 року в Україні призупинилося зниження інфляції в річному вимірі.

У найближчі місяці помірно пришвидшиться зростання споживчих цін. Про це повідомив Національний банк України.

Так, у квітні споживча інфляція в річному вимірі залишилася на рівні попереднього місяця - 3,2%. Фактичні темпи зростання цін були дещо нижчими за траєкторію прогнозу НБУ.

"Відхилення від прогнозу забезпечувала динаміка малопрогнозованих чинників тимчасового характеру, передусім стрімкіше падіння цін на сирі продукти харчування. Це пов'язано як з ефектами теплої цьогорічної погоди й меншим тиском на витрати бізнесу через здешевлення сировини під впливом значних минулорічних врожаїв, так і з переорієнтацією виробників на внутрішній ринок через блокаду західних кордонів", - йдеться у повідомленні.

НБУ прогнозує, що зростання споживчих цін помірно пришвидшиться в найближчі місяці через вичерпання ефектів більших врожаїв попереднього року та теплої погоди цього року, збільшення витрат бізнесу на оплату праці та зростання адміністративної складової інфляції.

В НБУ зазначили, що ціни на сирі продукти харчування стрімко знижувалися - на 6,5% у річному вимірі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які продукти подешевшали - Держстат опублікував звіт

Поглибилося, зокрема, падіння цін на яйця через нарощування виробництва та переорієнтацію виробників на внутрішній ринок унаслідок блокади західних кордонів. Завдяки високим минулорічним урожаям в умовах обмежених можливостей для експорту на тлі блокади кордонів дешевшали цукор, борошно та крупи.

Швидший початок продажу тепличної продукції за нижчими цінами через теплу погоду та імпорт з Туреччини сприяли здешевленню помідорів та огірків. Знижувалися також ціни на окремі овочі борщового набору через активізацію продажу продукції зі сховищ. Останнє, ймовірно, сповільнило й подорожчання яблук. Водночас вартість картоплі та буряка залишалася високою в умовах обмеженої пропозиції якісної продукції, як і ціни на деякі фрукти - через ускладнений імпорт на тлі блокади кордонів.

Зростання цін на більшість видів м'яса сповільнилося, а свинина подешевшала через менший тиск на витрати бізнесу, зокрема на корми. Натомість зростання цін на молоко дещо пришвидшилося на тлі активізації експорту молочної продукції.

За даними НБУ, зростання адміністративно регульованих цін сповільнилося до 9,5% у річному вимірі. Подорожчання алкогольних напоїв і надалі сповільнювалося через зниження тиску з боку витрат бізнесу на енергію, сировину, адміністративні витрати на ліцензії, а також конкуренцію тіньової пропозиції.

Призупинилося також зростання цін на тютюнові вироби. Адміністративну інфляцію стримував мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги для населення. Натомість зростання цін на фармацевтичну продукцію, медичні товари та обладнання пришвидшилося.

Ціни на пальне прискорили зростання до 18,1% р/р. Подорожчання пального насамперед пов'язане зі зростанням світових цін на нафту та вичерпанням попередніх запасів нафтопродуктів, завезених за нижчою ціною.

Темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари пришвидшилися до 5,5%, у тому числі через ефекти блокади західних кордонів. Зокрема, швидше дорожчало масло, м'які сири та окремі імпортні товари тривалого зберігання (шоколад, кава та оливкова олія).

Разом з тим інші борошняні вироби дорожчали повільніше завдяки ефектам від менших витрат бізнесу на сировину. Цей чинник також зумовив подальше зниження цін на соняшникову олію та стримував подорожчання олійних продуктів. Зростання цін на м'ясну продукцію сповільнилося через менший тиск на витрати бізнесу на тлі дешевших кормів.

Ціни на непродовольчі товари знижувалися повільніше (на 0,6% р/р). Здешевлення цієї групи товарів забезпечувалося передусім зменшенням цін на одяг та взуття, яке, однак, сповільнилося. Однак, подорожчання інших непродовольчих товарів пришвидшилося.

Не змінилася порівняно з березнем вартість послуг (9,7%). З одного боку, й надалі повільніше дорожчали послуги закладів громадського харчування та готелів, у тому числі під впливом вторинних ефектів від здешевлення сирих продуктів харчування. Разом з тим швидше збільшувалася вартість амбулаторних та транспортних послуг, експлуатації власних транспортних засобів та послуг салонів краси.

В Україні стрімко подорожчали усі овочі борщового набору старого врожаю, окрім білокачанної капусти.

Основна причина - зниження запасів якісної продукції, зазначають аналітики.

Зараз ви читаєте новину «В Україні пришвидшиться зростання цін - прогноз НБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі