пʼятниця, 06 березня 2020 08:57

Курс долара лихоманить від початку тижня. Експерти назвали причину

Курс долара лихоманить від початку тижня. Експерти назвали причину
Нацбанк поповнив резерви валюти. І в подальшому стримуватиме долар, аби гривня не потонула. Фото: Соцпортал

Від початку тижня вартість долара в українських обмінниках зросла майже на 50 коп., а у четвер – впала майже на 20. Що вплинуло на нестабільність гривні – кадрові перестановки чи виплати за борговими зобов'язаннями, і коли переводити гривневі заощадження у валюту - розповів економіст Григорій Кукурузда.

Переформат уряду гривню не потопив, каже експерт. Однак подальші перспективи співпраці з МВФ наразі туманні. Минулого тижня місія поїхала, а Україна й досі не знає, коли буде наступний транш.

"Хороший кабмін-поганий кабмін, це важко впливає на ті ж переговори МВФ, які ведуться. Зміна міністра фінансів - це такий частково шок. В Україні валюта є", - каже економіст, передає "Спецкор" на 2+2.

У середу гривня щодо долара опустилася до 25 гривень за "зелений". У четвер національна валюта трохи зміцнилася. На обід середній курс на міжбанку становив 24,75 та 24,78 за долар. Не здорожчання чи здешевлення, а саме коливань намагається уникнути Національний банк. Адже на цьому люди лише втрачають, натомість банки та ділки заробляють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які наслідки міцної гривні та дешевого долара для України

За перші два місяці нового року Нацбанк поповнив резерви валюти на $787 млн. І в подальшому, в разі чого, стримуватиме долар, аби гривня не потонула.

Економісти радять людям стежити за курсом, проте не панікувати та не скуповувати долар при найменших коливаннях. Якщо заощадження на руках, варто тримати їх у кількох валютах.

"Ми починаємо панікувати, і населення здійснює дію у найнижчій точці. Паніка завжди призводить до збитків", - запевняє директор інвестиційної групи Олександр Куліков.

На думку фінансиста, поки світову економіку труситиме від наслідків коронавірусу, західні інвестори триматимуть кошти при собі та не ризикуватимуть укладати гроші в нестабільні економіки, зокрема і в український бізнес.

Національний банк України на 6 березня встановив курс долара на рівні 24,74 грн. Це на 15 коп. менше, як було вчора.

Зараз ви читаєте новину «Курс долара лихоманить від початку тижня. Експерти назвали причину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі