четвер, 04 квітня 2013 20:33

Криза на Кіпрі обійдеться європейським банкам у 8 мільярдів євро на рік

Криза на Кіпрі обійдеться європейським банкам у 8 мільярдів євро на рік
Фото: АР

Європейські банки змушені будуть підвищити ставки по великим депозитами, щоб залучити вкладників, через кіпрську кризу. Про це йдеться в аналітичному звіті Barclays, повідомляє "Інтерфакс". Сума втрат складе близько 8 мільярдів євро на рік і може збільшитися до 15 мільярдів, що складе до 11 відсотків прибутку всього банківського сектора континенту.

Аналітики Barclays відзначають, що до банківської кризи на Кіпрі різниця між ставками по внесках до 100 тисяч євро і вище цієї позначки відсутня. Проте зараз власники незастрахованих депозитів можуть почати переоцінювати свої ризики.

Кіпр був змушений заморозити великі внески обсягом понад 100 тисяч євро для порятунку свого банківського сектора від повного банкрутства. Влада ЄС погодилися виділити Кіпру десять мільярдів євро на рекапіталізацію банків за умови, що інші засоби, необхідні для підтримки економіки на плаву, острів знайде сам.

Спочатку уряд країни мало намір зібрати одноразовий податок з банківських рахунків, але парламент відхилив відповідний законопроект. У результаті було вирішено провести реструктуризацію фінансового сектора, в результаті якого власники рахунків понад 100 тисяч євро на Bank of Cyprus і Laiki Bank, два найбільших кредитних установи острови, втратять більшу частину коштів.

Зараз ви читаєте новину «Криза на Кіпрі обійдеться європейським банкам у 8 мільярдів євро на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі