середа, 16 жовтня 2024 16:55

"Криптовалюту ми не розглядаємо як законний засіб платежу" - Пишний

"Криптовалюту ми не розглядаємо як законний засіб платежу" - Пишний
"Криптовалюту ми не розглядаємо як законний засіб платежу" - Андрій Пишний. Фото: bigkyiv.com.ua

Національний банк України не розглядає криптовалюту як законний спосіб платежу.

Гривня є єдиним законним засобом платежу в Україні. Це наша принципова позиція, заявив голова Нацбанку Андрій Пишний в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Проте регулятор визнає необхідність врегулювання ринку віртуальних активів. НБУ працює над створенням законодавчої бази, яка враховуватиме європейський досвід і вимоги щодо фінансового моніторингу.

Нацбанк очікує більшого використання криптоактивів через нещодавно введені обмеження на P2P-перекази, зазначив Пишний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар, євро, злотий: Нацбанк оновив курс валют на 15 жовтня

"Тому ми розуміємо, що повинні створити максимально прозорі і зрозумілі правила гри на цьому ринку. Зокрема, з нашого боку ми посилили регуляції щодо фактів безліцензійної діяльності, яка часто-густо пов'язана з функціонуванням саме ринку віртуальних активів", - сказав він.

Він зауважив, що НБУ також працює над поліпшенням законодавчих регуляцій та взаємодії з іншими стейкхолдерами, такими як Міністерство внутрішніх справ та Державна податкова служба.

"Я сподіваюся, що ухвалення в другому читанні і в цілому законопроєкту №11043 (щодо удосконалення функцій Національного банку України з державного регулювання ринків фінансових послуг) дасть нам можливість ще краще налаштувати наші механізми регулювання для упередження зловживань у платіжних операціях", - додав голова Нацбанку.

У першій половині 2025 року в Україні планують легалізувати криптовалюту. Відповідний законопроєкт допрацьовує Нацбанк у співпраці з МВФ.

Гетманцев додав, що ніяких пільг на криптовалюту не буде.

"Буде звичайне оподаткування за моделлю оподаткування операцій від цінних паперів - коли оподатковується інвестиційний прибуток", - додав нардеп.

Зараз ви читаєте новину «"Криптовалюту ми не розглядаємо як законний засіб платежу" - Пишний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі