середа, 05 грудня 2012 09:35

Коли держава візьметься за традиційне регулювання кризи, тоді й долари можуть пропасти — експерт

Коли держава візьметься за традиційне регулювання кризи, тоді й долари можуть пропасти — експерт
Олександр Савченко. Фото: radiosvoboda.org

Як тільки держава береться за регулювання, одразу пропадає товар. Аби боротися із економічною кризою, необхідно ввести принципово нову монетарну політику.

Про це в ефірі 5 каналу заявив колишній заступник голови Національного Банку України, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Партії регіонів побоюються зустріти 2013-й рік без держбюджету

Відповідаючи на питання, що якщо податок на валютні операції призведе до росту тіньового ринку, і це метод підтримання економіки короткостроковий, то для чого потрібно його вводити, Савченко сказав: "Інші методи боротьби із доларизацією вимагають комплексних реформ"."Коли держава намагається щось регулювати - товар пропадає. Коли ми регулювали хліб, то пропав хліб. Газ — газ пропадає. Нафта — нафта пропадає. І долари теж пропадуть. Як тільки ми починаємо регулювати, вони пропадають. Ціна на них буде збільшуватись. Ми досягнемо іншого ефекту. Чим важче доступний товар, тим менша його пропозиція, згідно закону попиту і пропозиції — ціна на нього виросте", - додав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Павловський: Це не проект Держбюджету, це "повний стабілізець"

Говорячи про інший шлях регулювання проблем, він зауважив: "Це називається принципово нова монетарна політика інфляційне таргетування. Тобто держава має сказати: "Хлопці, громадяни, ми відповідає за доларову стабільність, чи гривневу стабільність відносно долара останній рік чи два, і вводимо коридори. Через рік ми будемо відповідати лише за інфляцію, за внутрішню купівельну спроможність гривні".

Зараз ви читаєте новину «Коли держава візьметься за традиційне регулювання кризи, тоді й долари можуть пропасти — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі