пʼятниця, 03 квітня 2020 16:34

Іноземці відмовляються від українських облігацій: як це вплине на курс гривні

Іноземці відмовляються від українських облігацій: як це вплине на курс гривні
На валютному ринку скоротилися надходження доларів від нерезидентів. Фото: pixabay.com

Іноземні інвестори продають гривневі облігації внутрішнього займу. За тиждень зменшили свій портфель на 3 млрд грн, свідчать дані НБУ.

Поки не поспішають брати участь у нових аукціонах Мінфіну з продажу ОВДП. Тому на валютному ринку скоротилися надходження доларів від нерезидентів, пише ubr.ua.

Фінансисти пояснюють, що це природний процес. У більшості країн, що розвиваються через поширення коронавірусу та запроваджений карантин, спостерігається відтік капіталу.

Водночас в Україні немає ліквідного вторинного ринку ОВДП. Тому інвестори не можуть швидко вийти із українських внутрішніх облігацій. За місяць обсяг їхнього портфелю скоротився тільки на 7%. У доларовому еквіваленті - на $300-330 млн. Таким чином, у середньому за день нерезиденти формували додатковий попит на валюту в сумі близько $15 млн. Такий обсяг суттєво на курс не впливає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зниження зарплат та безробіття - уряд порахував можливу інфляцію на цей рік

Негативно на валютний ринок можуть вплинути планові великі погашення держоблігацій. Щоправда, цьогоріч таких небагато. Більшість ОВДП довгострокові.

Відтік інвесторів із країни скоротиться, коли підпишемо нову кредитну програму з МВФ. Крім того, достроково вийти з українських ОВДП без утрат майже неможливо, а тому невигідно для нерезидентів. Сьогодні курс долара вищий, ніж той, за яким вони обмінювали валюту на гривні.

Припускають, що 2020-го нерезиденти малоймовірно повернуться на український ринок облігацій. Хіба що Мінфін суттєво підніме відсоткові ставки.

Протягом 2019-го одним із факторів зміцнення гривні була купівля нерезидентами українських ОВДП. Щоб придбати гривневі облігації, вони продавали валюту. У такий спосіб насичували ринок доларами. Щоправда, фактично внутрішній ринок України не відчув наслідків зміцнення курсу. Ціни суттєво не знизилися, а купівельна спроможність гривні не зросла.

Зараз ви читаєте новину «Іноземці відмовляються від українських облігацій: як це вплине на курс гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі