четвер, 02 липня 2020 15:52

Хто зацікавлений у відставці Смолія та що буде з гривнею: думка економіста

Відставка голови Національного банку Якова Смолія – вкрай негативна подія для України, адже інституції важливіші за персоналії. Таку думку Gazeta.ua висловив економіст Борис Кушнірук.

Смолій написав заяву на звільнення через політичний тиск. Хто тиснув і з якою метою на голову НБУ?

Незадоволені надто жорсткою монетарною політикою регулятора були промислові підприємства, бізнес. Їм не подобалася фактична відсутність кредитів. Штучне зміцнення гривні створювало проблеми для вітчизняних виробників. Їхня продукція на зовнішніх ринках через це була менш конкурентною.

З іншого боку, політичний тиск на голову НБУ, безперечно, був. Це була критика з боку тих, хто пов'язаний з президентом, який у цьому питанні не розуміє, що правильно, а що ні. Зеленського переконали, якщо на посаді голови НБУ буде на 100 відсотків його людина, тоді можна буде й іпотечне кредитування розвинути, й дороги будувати за рахунок емісійних коштів (емісія - випуск в обіг нових грошових знаків. - Ред.), і взагалі все буде добре. Тобто вдасться реалізувати передвиборчі обіцянки. Зрозуміло, коли є люди, які мають інституційну незалежність і назначені не тобою, це не дозволяє задовольнити "хотєлки" тих, хто при владі.

Очевидно, у цій відставці вкрай зацікавлений Ігор Коломойський.

У цій відставці вкрай зацікавлений Ігор Коломойський

Автор: НБУ
  Голова правління Нацбанку Яків Смолій написав заяву про звільнення та передав її на розгляд президенту Володимирові Зеленському.
Голова правління Нацбанку Яків Смолій написав заяву про звільнення та передав її на розгляд президенту Володимирові Зеленському.

У чому його інтерес? Чим це загрожує для судів державного Приватбанку проти ексвласників?

Коломойський на посаді голови Нацбанку хоче бачити людину, яка допоможе йому зруйнувати розслідування у США та Великій Британії фактів розкрадання коштів Приватбанку. Тобто під загрозою опиняється можливість повернення державі декількох мільярдів доларів. Колишньому власнику банку потрібні люди, які допоможуть відіграти ситуацію з фінустановою. А для цього необхідно оголосити, що Нацбанк вважає помилковим рішення, пов'язані з націоналізацією Привату. Ніби все зробили з політичних міркувань, а банк насправді був у гарному стані. Для таких людей надзвичайно важливо позбутися Смолія і це було очевидним ще минулого року. Якщо знаєте, що буде з курсом та кредитними ставками, то можете непогано заробити без того, щоб відверто красти кошти.

МВФ спостерігатиме, наскільки нова людина в НБУ буде залежати від Зеленського

Як відставка Смолія вплине на співпрацю з Міжнародним валютним фондом?

Якщо вона відбудеться, це означатиме серйозну кризу у стосунках України із західними партнерами. У тому числі з міжнародними фінансовими установами. Це МВФ, Світовий банк, Європейський інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції та розвитку. Допомогу від них та наступні транші поставлять на паузу на невизначений строк. Це буде реакцією на тиск на інституцію, яка має конституційну незалежність. Наприклад, МВФ спостерігатиме, наскільки нова людина в НБУ буде залежати від Зеленського та інтересів Коломойського.

Існують загрози для курсу гривні та рівня інфляції в країні?

У короткостроковому вимірі нічого страшного не трапиться. Однак з осені, якщо залишимося без нових траншів, не матимемо чим фінансувати видатки з державного бюджету. Приховати проблеми емісією грошей не вдасться. Якщо почнуть друкувати кошти для фінансування держбюджету, це гарантовано вилізе у ЗМІ, відіб'ється на курсі національної валюти, настроях бізнесу і суспільства.

Проблеми в економіці призведуть до потужної політичної кризи, яка може змести з посад усіх нинішніх керманичів держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Слуги" заспокоюють: загроз для гривні немає

Що зараз відбуватиметься з НБУ як інституцією?

Будуть витискати усіх причетних до колишнього керівництва людей. Втримати незалежність не вдасться. У нас абсурдна модель функціонування Нацбанку. З одного боку, членів правління призначають на строк 7 років. Але якщо очільник проти, то може почати витискати "чужих". Звинувачувати їх у порушенні процедур, недотриманні регламенту. Члени правління змушені будуть піти. Адже саме голова Національного банку визначає, хто з них, яку роботу виконує.

Не важливо, хто буде наступником Смолія. Головне, що уже порушили принцип інституційної незалежності регулятора

Президент Володимир Зеленський передав на розгляд Верховної Ради проєкт постанови про звільнення Якова Смолія. Як далі будуть розвиватися події?

Це означає, відставка однозначно буде. Отже ми входимо в зону жорсткої турбулентності. Не важливо, хто буде наступником Смолія. Головне, що уже порушили принцип інституційної незалежності регулятора. Нового голову з такою ж легкістю також можуть звільнити.

15 березня 2018-го Якова Смолія призначили головою Національного банку. Рішення підтримали 247 народних депутатів. На посаді він змінив Валерію Гонтареву. З квітня 2014-го був її першим заступником. З 11 травня 2017 року виконував обов'язки голови НБУ. До цього працював на керівних посадах в управлінні Нацбанку в Тернопільській області, ВАТ "Тернопільський радіозавод "Оріон" і акціонерному банку "Аваль". Є одним із засновників банку "Престиж".

Зараз ви читаєте новину «Хто зацікавлений у відставці Смолія та що буде з гривнею: думка економіста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі