понеділок, 21 грудня 2020 09:15

Харківський апеляційний госпсуд розгляне справу про метал, який намагаються відібрати терористи

У найближчі дні Східний апеляційний господарський суд Харкова може поставити крапку в боротьбі "Алчевського металургійного комбінату" за законне право повернути 3 тис. т металопродукції, вкраденої у підприємства окупантами в 2018 році.

Мова про продукцію Алчевського меткомбінату, яка була арештована в кінці 2018 року в Маріупольському порту. Метал перевозився з російського порту Темрюк в бельгійський Антверпен на судні COMET під ліберійським прапором.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти зупинили роботу Алчевського меткомбінату

Але майже рік до цього "Алчевський металургійний комбінат" заявив, що не здійснює ніяких товарних, виробничих, фінансових операцій в місті Алчевськ. І не має наміру цього робити до відновлення контролю над виробничими активами в Алчевську. Не збирається здійснювати ввезення або вивезення будь-яких товарів через лінію розмежування в зоні проведення антитерористичної операції або через ділянки державного кордону України, які тимчасово перебувають поза контролем Держприкордонслужби України та Державної фіскальної служби України.

Про арешт металу в Маріупольському порту повідомив в соцмережах тодішній генеральний прокурор України Юрій Луценко. Він заявив, що всі причетні будуть притягнуті до відповідальності за статтею про фінансування тероризму.

Ймовірно, підставою для такої заяви міг бути той факт, що на той час активи АМК були передані в управління компанії "Зовнішторгсервіс", підконтрольній українському олігарху-втікачеві Сергію Курченку, який фактично фінансував терористів на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фірташ, Ахметов і Коломойський: хто і скільки "відмив" через світові банки

Відомо, що 28 листопада 2017 року так зване Міністерство юстиції так званої ЛНР повідомило про акредитацію "Філії №12" Алчевський металургійний комбінат Закритого акціонерного товариства "Зовнішторгсервіс".

 

Тому, коли в 2018 році прикордонники України виявили понад 3 тис. т металопродукції, що виробляється на АМК і фактично вкраденої у законних власників структурами Курченка, постановою слідчого судді Лисичанського міського суду 30 жовтня 2018-го був накладений арешт на металургійну продукцію ПАТ "АМК", яка перебувала на судні СОМЕТ в "Маріупольському морському торговельному порту".

Одержувачем цієї продукції в документах значилася компанія з Німеччини Primex steel trading gmbh. А з Алчевська вантаж відправляли АТ "РЖД Логістика" (РФ) і ТОВ "Перша логістична компанія" (РФ) на адресу офшорної компанії Vartech Enterprise Limited, яку ЗМІ пов'язують з Курченком. Зазначений вантаж фактично прямував для вивантаження в бельгійському Антверпені.

Рішенням суду металургійна продукція була заарештована і передана в якості речового доказу на відповідальне зберігання до державного підприємства "Маріупольський морський торговельний порт".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майно Курченка передали у державну власність

Влітку 2020-го, АМК зміг дочекатися справедливого рішення. Постановою слідчого судді Сєвєродонецького міського суду Луганської області від 31 липня арешт був скасований і прийнято рішення повернути металургійну продукцію її законному власнику - ПАТ "АМК".

У постанові зазначалося, що ПАТ "АМК" є законним власником металургійної продукції, і її придбання компанією Primex steel trading gmbh відбулося за підробленими документами, було протиправним і незаконним.

Але подальший розвиток ситуації показав, що АМК не може забрати свій метал. Тому що представник Primex steel trading gmbh, адвокат Андрій Кароєв, незважаючи на судове рішення, намагається забезпечити інтереси в першу чергу Курченка і терористів, і відібрати метал.

Зокрема, намагався заблокувати передачу металу законним власникам через суд. Не вдалося. Рішенням господарського суду Луганської області від 13 жовтня 2020 року в задоволенні клопотання компанії Primex steel trading gmbh про забезпечення позову було відмовлено.

Primex steel trading gmbh оскаржує це рішення в апеляційному порядку.

І зараз у провадженні Східного апеляційного господарського суду знаходиться справа №913/444/18 (913/1558/20) за зверненням представника компанії Primex steel trading gmbh адвоката Кароєва, в якій він просить прийняти новий арешту на метал виробництва ПАТ "Алчевський металургійний комбінат", і передати його на зберігання Кароєву або уповноваженій державній установі. А також зобов'язати державне підприємство "Маріупольський торговий порт" не здійснювати без відповідального зберігача майна будь-які діі щодо переміщення металу.

Суд розглядатиме цю справу 23 грудня. Фактично доля майна, яке на законних підставах належить українському підприємству, і яке було вкрадене у підприємства окупантами, залежить від справедливості судової влади України і від того, чи вважають себе люди, уповноважені діяти іменем України.

На непідконтрольній українському уряду частині Луганської області на Алчевському меткомбінаті відбувається безпрецедентне порушення трудових прав працівників. У соцмережах повідомляють, що людям не дають відпустки, змушують працювати понаднормово і застосовують репресії до тих, хто не виходить на зміни через те, що змушені їздити на заробітки в Росію.

Зараз ви читаєте новину «Харківський апеляційний госпсуд розгляне справу про метал, який намагаються відібрати терористи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі