вівторок, 22 травня 2018 13:08

Головним фактором зростання тарифів та вартості товарів є ціна на газ – експерт

Головним фактором зростання тарифів та вартості товарів є ціна на газ – експерт
Член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає, що ціна на газ і надалі буде зростати. Фото: Новости Мира

Член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук прогнозує подальше зростання ціни на газ. "415 доларів за 1000 куб м - це не межа. Нафта уже по 80 дол за барель. Скоро газ буде коштувати по 500 дол. за 1000 куб. м.", - зазначив Юрій Корольчук в мережі Facebook.

На думку експерта, ціна газу впливає на вартість споживчих товарів та тарифів на тепло значно більше ніж ціна енергетичного вугілля, яке розраховується по формулі "Роттердам+".

"У такі хвилини згадуєш тих, хто розповідає, що всі проблеми у нас від дорогої ціни на електроенергію, "Роттердаму+", росту ціни на вугілля. Ціни на вугілля і електроенергію і "поряд не валялися" із шаленими та космічними цінами на газ. І саме ціни на газ гнали і будуть гнати далі ціни на побутові товари для споживачів, ріст тарифів на тепло і гаряче водопостачання", - стверджує він.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" з 1 травня 2018 року збільшить ціну на газ, що відпускається промисловим споживачам на умовах передоплати, на 5,5% (на 472,8 грн) порівняно з квітнем - до 9 тис. 142,8 грн за 1 тис. куб. м (із ПДВ). Згідно з повідомленням компанії, зазначена ціна актуальна для споживачів, що закуповують газ за передоплатою обсягом понад 50 тис. куб. м на місяць за умови відсутності боргів перед компанією і для 100%-х "дочок" НАК. Для інших покупців ціна наступного місяця зросте на 5,2% (на 498 грн) - до 10 тис. 41,6 грн за 1 тис. куб. м (із ПДВ).

Рішення НАК "Нафтогаз України" підвищити ціни на природний газ для промислових споживачів - до 9,953 тис. грн за 1 тис. куб. м (з ПДВ) - пов'язане зі збільшенням цін на європейському ринку. "За останніймісяць оптові ціни на газ на європейському ринку збільшилися на 8-12%. Відповідно, ми також змушені підняти ціни для наших комерційних споживачів", - пояснює "Нафтогаз" на своєму блозі в Facebook.

Рік тому ціна газу від НАК для промислових споживачів становила 7,430 тис. грн за 1 тис. куб. м, два роки тому - 6,874 тис. грн за 1 тис. куб. м.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

Зараз ви читаєте новину «Головним фактором зростання тарифів та вартості товарів є ціна на газ – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі