пʼятниця, 20 лютого 2015 09:53

"Газпром" може отримати нові санкції від США за співпрацю з бойовиками

"Газпром" може отримати нові санкції від США за співпрацю з бойовиками
Фото: tsn.ua

Через налагодження прямих поставок газу в самопроголошені ДНР та ЛНР у російського газового монополіста "Газпрому" зростуть шанси потрапити під санкції Сполучених Штатів Америки.

Про це йдеться у статті російськї газети "Коммерсантъ".

Як зазначає видання, досі монополія уникала прямої участв в конфлікті в Україні - зокрема, вирішила не купувати кримський "Чорноморнафтогаз".

"Тепер у "Газпрому" збільшуються шанси потрапити під санкції США" - зазначає видання, посилаючись на те, що 19 лютого "Газпром" почав постачати газ непідконтрольні Києву території Донбасу в об'ємі 12 млн кубометрів на добу.

На думку керівника юридичного департаменту Національної юридичної служби РФ Юлії Галуєвої, яку цитує видання, в такій ситуації не можна повністю виключати, що США не визнають поставки "Газпрому" самопроголошеним республікам втручанням у внутрішньополітичні справи України.

Нагадаємо, що на "Газпром" і його нафтовидобувну дочірню компанію "Газпром нефть" діють західні санкції, спрямовані на обмеження доступу до західного фінансування та технологій, що використовуються для видобутку нафти на глибоководному шельфі арктичних морів і для сланцевих проектів у Росії.

Як повідомлялося раніше, що у четвер, 19 лютого, Росія почала додаткові поставки газу в Україну, на окуповані бойовиками території Донбасу. При цьому, за словами глави російської компанії Олексія Міллера, поставки здійснюються у відповідності з чинним контрактом між "Газпромом" і "Нафтогазом України", тобто рахунок за поставлений газ Москва має намір виставити Києву.

Пізніше глава НАК "Навтогаз України" Андрй Коболєв повідомив, що постачання газу в зону АТО компанії вдалося відновити, відремонтувавши пошкоджені ділянки газогону. При цьому Коболєв заявив, що дії російської компанії виглядають як спроба зайняти частину українського ринку газу в умовах зниження його покупки у "Газпрому" у зв'язку з необгрунтовано завищеною ціною.

Він також повідомив, що поставки "Газпромом" газу на неконтрольовані українською владою території, на яких "Нафтогаз" не може здійснювати функції прийому і контролю, суперечать двосторонньому контракту між компаніями і підкреслив, що "Нафтогаз" не буде оплачувати рахунки за нібито поставки газу в зону АТО, які неможливо підтвердити.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" може отримати нові санкції від США за співпрацю з бойовиками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі