пʼятниця, 05 липня 2019 12:29

Фінансисти пояснили, коли долар почне дорожчати

Фінансисти пояснили, коли долар почне дорожчати
На 5 липня Нацбанк встановив офіційний курс 25,87 грн/дол. Фото: expert.ru

В Україні долар подешевшав, а гривня зміцніла через сезонність і приплив коштів іноземців. Останні активно купують державні цінні папери, номіновані у гривні, розповів Gazeta.ua інвестиційний банкір Сергій Фурса.

"Маємо вигідні ціни на зовнішніх ринках на руду, метал, зерно. Завдяки цьому торговий баланс України вийшов у плюс. Раніше був хронічний мінус. Крім того, у червні долар подорожчав до 27 гривень через заяви Коломойського про дефолт. Це перелякало інвесторів. Уряд і президент пояснили, що причин панікувати немає. Зараз ситуація стабілізувалася", - пояснює Сергій Фурса.

За його словами, долар почне дорожчати у серпні-вересні.

"Стрімкого падіння гривні не буде. До кінця року курс триматиметься на рівні 27-28 гривень за долар. Потужну девальвацію побачимо, якщо не отримаємо кредит МВФ чи трапиться фінансова криза на зовнішніх ринках", - говорить інвестиційний банкір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У світі назвали переваги української валюти

За словами фінансового експерта Олексія Куща, в Україні штучно створили дефіцит гривні та надлишок валюти на ринку.

"Нацбанк штучно створив дефіцит гривні через продаж депозитних сертифікатів. Крім того, Мінфін продовжує випускати короткострокові облігації внутрішнього займу. Курс зросте, коли іноземці почнуть міняти гривні на долари і виводити їх з України. Цього чекали у червні-липні. Однак до виборів ситуація буде стабільною. Серйозні коливання курсу долара побачимо наприкінці літа", - говорить він.

Додає, що подальше знецінення долара не вигідне державному бюджету.

"Нацбанк перешкоджатиме укріпленню гривні. Виходитиме на ринок і купуватиме долари, щоб стримувати курсові стрибки. Інакше ризикуємо не виконати держбюджет-2019. Зміцнення долара на 1 гривню - це мільярди недоотриманих грошей на митниці", - резюмує Олексій Кущ.

Долар коштує найдешевше з квітня 2018-го. На 5 липня НБУ встановив курс 25,87 грн/дол. Дешевшати долар почав наприкінці липня. У червні, навпаки, курс зростав. 5 червня становив 27,20 грн/дол. Від початку року долар упав на 6,6%, або на 1,81 грн. 1 січня коштував 27,68 грн.

Зараз ви читаєте новину «Фінансисти пояснили, коли долар почне дорожчати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі