четвер, 12 вересня 2019 21:10

Експерти пояснили, що треба змінити в Трудовому кодексі

Експерти пояснили, що треба змінити в Трудовому кодексі
В Україні застаріле трудове законодавство. Його треба оновлювати. Фото: Народна Правда

В Україні трудове законодавство кардинально не змінювали з радянських часів. По суті, маємо комуністичний Трудовий кодекс, розповів Gazeta.ua голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко.

"Людину практично не можливо звільнити. Будь-хто на будь-яку посаду може поновитися через суд. Цим користуються прокурори, суді, високопосадовці", - пояснює Дорошенко.

У Трудовому кодексі варто закріпити поняття гнучкий графік роботи, каже експерт.

"Сьогодні більшість громадян працюють дистанційно. Головний критерій — ефективність роботи. Якщо людина дає результат, то яка різниця, звідки і скільки часу у день вона працює. Крім того, не треба витрачати гроші на облаштування робочого місця чи обслуговування офісної техніки", - наголошує Олексій Дорошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як створити мільйон робочих місць

За його словами, треба зменшити кількість святкових днів хоча б на 3. Це дасть додатково 1% зростання ВВП щороку. Сьогодні ж відпочиваємо стільки, як німці. У Польщі, країнах Східної Європи святкових днів менше.

Економіст Олександр Охріменко пояснює, що Україні треба чітко визначитися, на яку модель трудового законодавства орієнтуватися - соціальну захищеність чи соціальну незахищеність працівників.

"У Швеції працівники соціально захищені. Там дуже великі податки. Якщо людина втрачає роботу, то отримує гідну допомогу з безробіття. Може жити на ці гроші. У Німеччині навпаки. Якщо працівника звільняють, то він живе за рахунок своїх заощаджень. Ми ж маємо хаос у трудовому законодавстві", - підсумовує Охріменко.

В Україні до кінця року запланували змінити трудове законодавство та прийняти новий Кодекс законів про працю. Так, пропонують збільшити відпустки, скоротити випробувальні терміни та офіційно дозволити дистанційну роботу.

Зараз ви читаєте новину «Експерти пояснили, що треба змінити в Трудовому кодексі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі