середа, 23 травня 2012 09:48

Експерти пояснили, чому почав суттєво знижуватися курс гривні

Експерти пояснили, чому почав суттєво знижуватися курс гривні
22 травня курс нацвалюти знизився до 8,0665 гривні за долар. Фото: interfax.com.ua

Зниження курсу гривні на міжбанківському валютному ринку є ситуативним: до кінця травня він може зрівноважитися на позначці 8,04-8,05 грн/$ 1, вважають експерти.

Так, за оцінкою голови правління Банку Кіпру Владислава Байраки, травні-червні не буде значних курсових коливань.

"Зниження курсу гривні зумовлене зайвої ліквідністю на ринку. Разом з тим, за оцінкою НБУ, додаткові надходження до України в результаті проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року можуть сягнути до 1 мільярда доларів. Ці надходження, безумовно, послужать чинником зміцнення курсу гривні", - зазначив банкір.

Аналітик Укрсоцбанку Тантелі Раувухері вважає, що зниження курсу гривні може тривати не більше двох-трьох днів.

"Ослаблення гривні пов'язане з виходом великого гравця на ринок або в спекулятивних цілях, або для забезпечення виконання зобов'язань великого клієнта за зовнішніми кредитами і зобов'язаннями ... За підсумками травня курс може перебувати біля позначки 8,04-8,05 гривні за долар", - пояснив експерт свій прогноз.

Директор казначейства Євробанку Сергій Соколовський також вважає, що зниження курсу гривні не є стійким трендом.

"Курсові коливання за останній тиждень не перевищували 0,5%, тому їх не можна назвати значними. При цьому НБУ не виходить на ринок, тобто курсоутворення складається виключно за допомогою ринкових механізмів, що в цілому входить в русло політики НБУ і рекомендацій МВФ щодо збільшення волатильності курсу. Крім цього, незначне ослаблення курсу гривні до долара піде на користь експортерам, враховуючи зниження курсу євро і рубля по відношенню до долара за останній місяць. Ми думаємо, що зниження курсу гривні найближчим часом буде несуттєвим і до кінця травня не перевищить 1%", - сказав він.

Курс гривні з початку поточного року до середини травня залишався відносно стабільним, однак 22 травня він знизився до 8,0665 гривні за долар з 8,0345 гривні за долар на початку поточного місяця.

У Нацбанку вважають прийнятною амплітуду коливань гривні в межах 2,5% по року.

Зараз ви читаєте новину «Експерти пояснили, чому почав суттєво знижуватися курс гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі