четвер, 08 жовтня 2015 18:10

Експерт розповів, що чекає на Київ після дефолту

Експерт розповів, що чекає на Київ після дефолту
Фото: kyiv.ridna.ua

Дефолт Києва матиме негативний ефект у короткостроковій перспективі, однак не критичний в довгостроковій.

Про це в коментарі Gazeta.ua повідомив фінансовий аналітик Ерік Найман.

"Це негативна репутація. Щось схоже було колись у Одеси, давно ще, десь у 2005 році або раніше, теж відмовилася погашати борги. Через п'ять років вона повернулася на ринок, знову випустила облігації. Тобто, це негативно в короткостроковій перспективі. У довгостроковій — це все-таки більше буде залежати від того, які реформи місцевого бюджету проведуть у Києві", - розповів експерт.

Він зазначив, що мораторій на виплату є кроком на шляху до реструктуризації боргу міста.

"Київрада, по суті, повторила долю України і пішла на технічний дефолт. Далі буде йти на реструктуризацію боргів. Повної відмови від виплати не буде, але примусова реструктуризація - так. Якщо і в цьому випадку сторони не домовляться, то тоді будуть вирішуватися вже через суд", - сказав Найман.

Пори цьому, вважає експерт, навіть в умовах технічного дефолту, ринок кредитування для міста залишиться відкритим, хоч і обмеженим.

"Кредитування залишиться, але дуже штучне, під настільки тверді застави, що питання, чи є вони у міста", - сказав він.

На інвестиційний клімат столиці, як вважає аналітик, технічний дефолт особливо вплинути не в змозі.

"Особливо клімату падати нікуди. Він і так близький до заморожування. Тобто, дефолтом більше, дефолтом менше... Це як опуститися з мінус 98 на мінус 99", - заявив він.

Водночас, такий хід справ, говорить Найман, ставить під загрозу обслуговування не тільки зовнішніх, але і внутрішніх зобов'язань міста.

"На житті міста, сподіваюся, дефолт не відіб'ється. Сподіваюся, влада міста прорахували цей крок. Тому що теоретично можуть виникнути проблеми з обслуговуванням будь-яких зобов'язань не тільки зовнішніх, але і внутрішніх — перед якимись постачальниками. Думаю, бюджетна сфера не помітить проблем, але місто платить не тільки людям, але і юридичним особам за якісь послуги — в тій же комунальній сфері", - вважає експерт.

Нагадаємо, що на засіданні 8 жовтня Київська міська рада ввела тимчасовий мораторій на виплати за зовнішніми боргами столиці з 6 листопада.

Наразі в обігу перебувають єврооблігації Києва на 250 млн дол. з терміном до 6 листопада 2015 року і на 300 млн дол. з терміном обігу до 11 липня 2016 року.

При цьому єврооблігації Києва включені в боргову операцію, передбачену програмою фінансування EFF Міжнародного валютного фонду.

Київська міськрада схвалила реструктуризацію єврооблігацій у березні 2015 року.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, що чекає на Київ після дефолту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі